Itt az igazság: döbbenetes hírek érkeztek a magyar sertéshúsról

Itt az igazság: döbbenetes hírek érkeztek a magyar sertéshúsról

agrarszektor.hu
Egyre kevesebben vágnak disznót Magyarországon, és egyre visszafogottabb az élő sertés iránti kereslet is, mint ahogyan azt az előző években tapasztalták a termelők. Az egykor óriási hagyománynak örvendő disznóvágás, mára csak egy múló emlék. Bár az élősertésárak az elmúlt évek során a tenyésztők számára elfogadható szintre kerültek, a vágóhidak és a húsfeldolgozók még mindig nem tudták teljesen beépíteni a megnövekedett önköltségeket a húsok és a húskészítmények átadási áraiba, így az sem kizárt, hogy a jövőben ismét egy drágulásnak lehetünk szemtanúi.

Egykor hagyomány volt, ma már csak emlék

Az egykor kuriózumnak számító disznóvágás eredete egészen az 1900-as évekre húzódik vissza. A hagyomány szerint november 30-ával kezdődött meg a disznótorok időszaka. Vidéken akkoriban, alig volt olyan ház, ahol ne vágtak volna a tél közeledtével, vagy a téli hónapokban disznót. Manapság ez jócskán megváltozott, a sertéstartók száma is jelentősen lecsökkent, de úgy tűnik, azoké is, akik nekilátnának megszervezni egy házi disznóvágás. Az ízes lakomákat, egykoron farsangkor tartották meg, így a hideg időben a húsokat el tudták tenni, hiszen ekkor még nem volt hűtőláda - írja a HelloVidék.

Hiába csökkentek az árak, mégse lehetünk optimisták

Noha az élősertés felvásárlási ára az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett ez a tendencia az utóbbi időben megfordult. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint idén a vágósertés átlagos felvásárlási ára a kezdeti januári 646 forintos összegtől idén augusztusra már elérte a 743 forintos kilónkénti árat, onnantól kezdve viszont egy csökkenés volt tapasztalható. Októberben a vágósártás kilónkénti átlagára már csak 677 forintot tett ki. Az Eurostat adatai szerint az év első felében 3 százalékos mínuszban volt az élő sertések száma az egy évvel ezelőtti állapothoz képest, és július végéig 8,5 százalékkal kevesebb állatot tudtak levágni az EU-ban. Ami Magyarországot illeti, a vizsgált időszakban 2,2 százalékos mínuszt könyveltek el a vágóhidak

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke december elején azt mondta, hogy bár az élősertésárak az elmúlt évek során a tenyésztők számára elfogadható szintre kerültek, a vágóhidak és a húsfeldolgozók még mindig nem tudták teljesen beépíteni a megnövekedett önköltségeket a húsok és a húskészítmények átadási áraiba. A szakember emlékeztetett arra, hogy az élő sertés ára egy másfél éves időszakon belül megduplázódott, és ezt az önköltséget sem a vágóhidak, sem a húst készítő üzemek nem tudták teljes egészében beépíteni az átadási áraikba, így ez még nem jelenik meg a fogyasztói árakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!