Ezt biztosan nem tudtad: 2 millió hektár ilyen terület van Magyarországon

Ezt biztosan nem tudtad: 2 millió hektár ilyen terület van Magyarországon

agrarszektor.hu
Európában egyedülálló módon az ország területének több mint 21 %-a, azaz 2 millió hektár Natura 2000 terület, több mint 9 %-a, mintegy 850 ezer hektár pedig országos jelentőségű védett természeti terület - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) központi zárórendezvényén, Kecskeméten.

Az államtitkár beszédében kifejtette, hogy hazánk az egész ország területét lefedő erős állami intézményrendszerrel, 10 nemzeti park igazgatósággal gondoskodik a Pannon Biogeográfiai Régió természeti értékeinek megőrzéséről - írja közleményében az Agrárminisztérium. Rácz András kiemelte, ez a hálózat a KEHOP jelenleg záruló ciklusában 101 projektet ölelt fel, több mint 38 milliárd forint keretösszeggel, 107,5 %-os forrásfelhasználással. Ezen projektek megvalósításának 80 %-a közvetlen természet helyreállításra, 20 %-a pedig az egyre fokozódó társadalmi érdeklődés kiszolgálására, azaz a bemutatásra, valamint a természetvédelmi őrszolgálat működésének támogatására irányult.

Rácz András hozzátette, 42 természetvédelmi bemutatóhely, ezen belül 8 látogató központ, 20 tanösvény 46 km hosszúsággal épült meg természetvédelmi bemutatási céllal. A természetvédelmi őrszolgálat támogatása keretében 90 új speciális terepi járművet szereztek be a nemzeti parkok, 7 új bázishely létesült és 9 megújult, valamint egy térinformatikai támogatású helikopteres légi megfigyelő rendszert is beüzemeltek. Az országos szakpolitikai tervezés megalapozása érdekében pedig nagy felbontású országos ökoszisztéma térkép készült, amely az ökoszisztéma szolgáltatások állapotát mutatja be nyilvános adatbázis segítségével - zárta beszédét az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!