2024. április 27. szombat Zita
Elképesztő, ami a mézekkel történik itthon: erre nem sokan számítottak

Elképesztő, ami a mézekkel történik itthon: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
A méz már ősidők óta az emberi táplálkozás része, eleink még csak csemegeként gyűjtötték, mára azonban az egészséges étkezés nélkülözhetetlen részévé vált - „Minden nap egy kicsi méz és orvoshoz sose mész!” Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen kampányt indít a termelők és a fogyasztók tájékoztatására. 

A méz nagy része szőlő-, és gyümölcscukor, így kiválóan édesít, ezenkívül tartalmaz aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat is. A természetes méz kristályosodásra hajlamos, ez a folyamat csak az állagát változtatja, a beltartalomra nincs hatással. Antiszeptikus vagyis baktérium ölő hatását régóta ismerjük sebfertőtlenítő hatását régen háborúk során alkalmazták. A népi gyógyászatban évezredek óta kihasználják a fertőtlenítő, köptető hatását. Kedvezően hat az izomzat és a szívizom működésére, vérnyomás csökkentő hatású, serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést. Magas energia tartalma miatt segíti a szervezetet a különböző betegségekből való felgyógyulás során, nyugtatja az idegrendszert - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fogyasztásával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a mézet ne keverjük forró italokhoz, ugyanis a kedvező hatásai 40 C felett megszűnnek, a benne lévő enzimek és vitaminok elbomlanak. A méz nagyon egészséges élelmiszer, fogyasztása majdnem mindenkinek ajánlott, ez alól a kivételt a csecsemők jelentik: 1 éves kor alatt nem javasolt a gyermekeknek adni. A tudatosabbá váló táplálkozás eredményeként az elmúlt tíz évben hazánkban is nőtt a mézfogyasztás, mára fejenként közel 1 kg mézet fogyasztunk évente. De ez még mindig kevesebb, mint az Európai Unió személyenként 1,7 kg/év átlaga.

Az emelkedő tendencia jó irányba mutat, ehhez a hazai szakmai bázis is megfelelő alapot biztosít, hiszen a magyar méhészek kimagasló szaktudása révén hazánkban tökéletes a mézek minősége. Nem csak élelmiszerként, hanem gyógyszerként, különböző krémek összetevőjeként is hasznosítható. Napi két három kanál méz fogyasztásával már sokat tehetünk egészségünk érdekében. A méz bizalmi termék, érdemes helyi termelőket megkeresni, akiktől garantáltan a méhek által gyűjtött nektárból készült mézet lehet vásárolni. A mindenki által ismert akác, repce, napraforgó, hársmézen felül jó néhány fajtamézet ismerünk, ezeket a nagyáruházak polcain nem fogjuk megtalálni, ezért is érdemes piacokon, rendezvényeken közvetlenül a méhészektől vásárolni, akik szívesen adnak tájékoztatást is az általuk előállított mézekről.

EZ IS ÉRDEKELHET

Repceméz

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. A magas szőlőcukor tartalom miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé- krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. Magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott, szervezeterősítő, gyomorsav túltengés ellen, fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő.

Akácméz

Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe víztiszta, néha halványsárga, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet.  Gyümölcscukorban gazdag, akár 1-2 évig is folyékony marad. Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungarikumnak számít. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb. Használják még mézes likőrök édesítéséhez és mézbor készítéséhez is. Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hársméz

Színe borostyán sárgától a sárgásbarnáig terjed. Mindenkor erős illatú, rendkívül zamatos, más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. Ajánlható nyugtalanság, idegesség, álmatlanság ellen. Hatásos bronchitis és minden felső légúti bántalom ellen. Ezt a PTE GYTK Farmakognóziai Intézet kutatói által végzett vizsgálatok is alá támasztják! Magyarország egyik legkedveltebb mézfajtája. A „Zselici Hársméz” a Hungarikum bizottság 2023.10.17-i döntése alapján felvételt nyert a Nemzeti Értéktárba és a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli.

Selyemkóróméz (selyemfű, vaddohány)

Világos színű, aranysárga színű, rendkívül illatos, fűszeresen zamatos, vaníliás, jellegzetesen aromás ízű mézfajtánk. Lassan kristályosodik. Igazi hungarikum, mely egy Magyarországon özönnövénynek számító, eredetileg a textilipar számára behozott Észak-amerikai növény nektárjából származó zamatos fajtaméz. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem virágporát gyűjtik, így allergiásoknak is bátrabban fogyaszthatják. Nyers ételek különleges ízesítője, a népi gyógyászatban vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki.

Napraforgóméz

A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes mézfajta. Közepesen gyorsan kristályosodik. Gyakran készül belőle krémméz. Színe aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgó méz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Prosztata betegségekre, koleszterinszint csökkentő, szervezeterősítő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes virágméz

Ha a méhek sokvirágú tarka réteken, díszkertekben, botanikuskertekben gyűjtenek; vagy amikor a méhész ritkábban perget, a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más. Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait. A virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. A vegyes virágméz színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Fertőtlenítő, összetett hatású méz.

Édesharmat, mézharmat méz

Nem kimondottan a virágzó fák nektárjából készül, a méhek által növények levelein található mézharmat összegyűjtésével előállított mézet nevezik édesharmat méznek. Többnyire fenyő, hárs, tölgy és fűzfaerdőkből gyűjtik a méhek. Fűszeres és különleges aromája egyedülálló a mézfajták között. Színe sötét, néha szinte fekete, magas ásványi anyag tartalma miatt. Fogyasztása jó étrendkiegészítő, vastartalma miatt vérszegényeknek hasznos.

Mézontófű (facélia) méz

Kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú. Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kissé opálos. Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik. Kiváló bőrápoló hatású és égési sérülésekre kiváló.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gesztenyeméz 

Magas ásványi anyag tartalmával tűnik ki. Színe a borostyán sárgától a sötétbarna színig terjed, jellegzetesen sárgásbarna. Gesztenyevirág illatú, jellegzetes enyhén kesernyés utóízű méz. Értágító hatású, szíverősítő segíti a vérképződést, sebgyógyulást.

Levendulaméz

Világos, néha zöldes-kékes árnyalatú, színű. Lehet enyhén keserű. Használható sebfelületek kezelésére, rovarcsípésekre, fejfájásra, vesepanaszra. Erős fertőtlenítő képességgel rendelkezik.

Medvehagymaméz

A medvehagyma méz ritkaságnak minősül. Fűszeresen édes, nagyon kellemes aromájú, pikáns ízharmóniájú, zöldes árnyalatú csemege mézfajta. Koleszterinszint-csökkentő hatású.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!