Fontos kijelentéseket tett Nagy István az ukrán gabonáról

Fontos kijelentéseket tett Nagy István az ukrán gabonáról

MTI
Nagy István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ), a Magyarok Kenyere Alapítvány, valamint Szolnok Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala által rendezett eseményen megköszönte a gazdák munkáját, akik viszontagságos, nehéz időszakban kiválóan helyt álltak. Ennek eredménye, hogy "ma itt az új kenyér az asztalon" és az ország kenyere egész évben biztosítva van.

Beszámolt arról, hogy az idei szezonban az őszi árpa aratása az elmúlt hetekben befejeződött, hektáronként 5,5 tonna az országos termésátlag. A búza betakarítása is véget ért, 5,6 tonna körüli a hektáronkénti termésátlag, míg a tavaszi árpa termésátlaga hektáronként 4,4 tonna. A tritikálé esetében 4,7 tonna, a rozsé pedig 3,3 tonna. A miniszter kifejtette: nyáron a gabona és az olajos növények felvásárlási árainak rendkívül alacsony szintje okoz nehéz kihívásokat. Az orosz-ukrán háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti folyamatos változás a szállítási lehetőségekben is rendkívüli nehézségeket okoz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biztonságos élelmiszerellátás nemzetbiztonsági kérdés is, és a magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátásra képes. Nagy István kiemelte: a nemzetközi közösség minden szereplőjének meg kell értenie, hogy a gabona nem lehet a háború eszköze. A hiánya éhínséget fog okozni, amely újabb háborúhoz vezet. Ha éhínség jön, az migrációs hullámhoz vezet, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek, és teljesen felborulhat az Európai Unió belső piaca. A miniszter azt ígérte, hogy az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel fellép az ukrán gabona korábbi piacaira irányítása, és ezzel a hazai gazdálkodók értékesítési lehetőségeinek elősegítése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!