Őrület, ami a magyar boltokban folyik: egyre több ilyen élelmiszert árulnak

Őrület, ami a magyar boltokban folyik: egyre több ilyen élelmiszert árulnak

agrarszektor.hu
Több terméknek is csökkent a mérete áprilisban Magyarországon. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint camambert sajt, tejföl, túró, kefír és mosogatószerek is vannak azok között az áruk között, amelyeket kisebb kiszerelésben kezdtek el árulni. 

Január elejétől jelezniük kell a legalább 1 milliárd forintnyi árbevételt elérő üzleteknek, ha egy termékből kisebb kiszerelést kezdenek el árulni. A kormány a zsugorinfláció (vagyis a termékek méretének, súlyának csökkentésével elért áremelés) visszaszorítását célozza ezzel. A kiszerelés változására utaló tájékoztatás alól csak egy kibúvó van, ha a kisebb kiszerelés mellett a korábbit is forgalmazza az üzlet legalább 6 hónapig.

Az érintett termékekről a Nébih listát vezet, amelyekből a Portfolio kigyűjtötte az áprilisi bejelentésű, ismertebb márkák termékeit. Ebben a hónapban összesen 17 különböző Somat-termék kiszerelési mérete csökkent, ezek két csoportba, a mosogatógépbe való gélek és tabletták közé tartoznak. Ugyancsak csökkent több JAR mosogatógép-tabletta kiszerelési mérete, de nem sokkal, mindössze néhány százalékkal kapunk kisebb terméket a korábbihoz képest. A mosogatógélek 14-15 százalékkal mentek össze, a mosogatótablettákból pedig 4-7 százalékkal lett kevesebb a csomagban.

A háztartási szerek mellett a Tihany Camembert sajtok mérete is csökkent 4 százalékkal méghozzá két ízesítésben. Szintén csökkent két Milli-termék mérete, az egyik jelentősen, 40 százalékkal. Utóbbi esetben vélhetően nem burkolt áremelésről van szó, hiszen egy ekkora csökkenés egészen biztosan feltűnik a vásárlóknak. A fentieken kívül a Penny saját márkás termékének, a Sissynek a kiszerelése is csökkent négy termék esetében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?