Igazi csodanövény nő a magyar kertekben: sokan gaznak hiszik, pedig aranyat ér

Igazi csodanövény nő a magyar kertekben: sokan gaznak hiszik, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu
Június közepétől késő őszig nyílik ez a növény, és bár máshol termesztik, mi gyomnövényként irtjuk itthon. Virágzata piramis alakú, gomolyos fürtvirágzat. Apró virágai zöldek, szirom nélküliek és a levelekhez hasonlóan fehéren lisztporosak; porzót és bibét egyaránt tartalmaznak: ez a fehér libatop. 

A NAK és a szövetség adatai szerint Magyarországon mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényeket. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés, elsődleges feldolgozás termelési értéke évente mintegy 15-17 milliárd forint, az elsődleges feldolgozás nettó árbevétele pedig megközelíti a 20-29 milliárd forintot. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek összes piaci forgalma 60-70 milliárd, a teljes szektor becsült nettó kibocsátása pedig 100-120 milliárd forint - írja a HelloVidék.

Mind az ipar, mind a lakosság részéről folyamatos a gyógynövények, illetve az alapanyagok iránti igény, így a folyamatos hazai és külföldi kereslet megfelelő hátteret biztosít a termesztés bővítéséhez és a termékfejlesztéshez. Ennek ellenére komoly alapanyaghiány jellemző az ágazatra, a feldolgozó és lepárló üzemek nem tudják kihasználni kapacitásukat

- hangsúlyozták a szakmai szervezetek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha gyógynövényről van szó, hazánk adottságai kifejezetten jónak számítanak

Magyarországon mindegy 120-130 értékes és gyűjthető növényfaj található, ezek közül 70-80 fajt rendszeresen szednek is. A gyűjtés ugyan az elmúlt évtizedekben visszaszorult, de a termelési költségek növekedésével bizonyos fajok -, mint a csalán és a kamilla - esetében újra nő a jelentősége. Bár a fehér libatopot itthon nem sorolják ebbe a kategóriába, Kanadában például a mezőgazdasági növénytermesztés ismert haszonnövénye. Virágai fehéren lisztesek, maga a növény sűrűn elágazó, levelei hasonlítanak a liba lábára, ezért sok helyen libatalpnak is nevezik. A méhek, ha járják, szép, sárga virágport hordanak róla, a virágméz egyik kiváló összevetője lehet.

Fehér libatop: igazi csodanövény

A helyi ökoszisztéma adottságainak a maximális kihasználása, a biodiverzitás megőrzése, előnyeinek felismerése egyre nagyobb hangsúlyt kap a mindennapi táplálkozásunkban. Ezért is fontos, hogy felismerjük azokat a "gyomnövényeket" a kertünkben is, amelyek a kiskertben a haszonnövényekként termelt zöldségek mellett teremnek, vagy a pázsitban ütik fel a fejüket, netán a virágágyást veszik körül. Medveczki Zoltán erdész szakirányító és gomba szakellenőr az ehető vadnövényekről, "gyomnövényekről" elmondta, hogy

a nagyüzemi növénytermesztés nagy problémája jelenleg az is, hogy a kizsigerelt talajból nem tudják felvenni a haszonnövények azt a tápanyagmennyiséget, gondolok itt a nyomelemekre és a vitaminokra is, amelyekre az emberi szervezetnek mindenképp szüksége lenne. Ezért is van az, hogy egyre több táplálékkiegészítőt, vitaminkészítményt kell szednie az embereknek az egészségük valamilyen fokú megőrzésére, mert nem ismerik azokat a növényeket és felhasználhatóságukat, amik a lábaik előtt hevernek egy-egy sétájuk alkalmával, vagy akár a kertjükben is felütik a fejüket, netán elszaporodnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magas kalcium, fehérje és vastartalma miatt érdemes fogyasztani. Idegbántalmak, menstruációs zavarok, máj-, vese és hólyagbántalmak, valamint hasmenés kezelésére is alkalmas. Teája erősítő, étvágyjavító és vizelethajtó hatású. Interneten 500 forintért vehetünk fehér libatop magot, de mi magunk is összegyűjthetjük jártunkban-keltünkben.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?