2024. április 28. vasárnap Valéria
Aszpartám: mit lép most az élelmiszeripar?

Aszpartám: mit lép most az élelmiszeripar?

agrarszektor.hu
A fogyasztóknak, az élelmiszeripari vállalatoknak, a kiskereskedőknek és az éttermeknek dönteniük kell, hogy visszavágnak-e, vagy alternatívákat keresnek a világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerére, miután egy vezető globális egészségügyi szervezet arra készül, hogy valószínűleg rákkeltő anyaggá nyilvánítsa – írja a Reuters.

Csütörtökön érkezett a hír, hogy a Coca-Cola diétás üdítőitaltól a Mars Extra rágógumikig használt aszpartámot júliusban a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege először fogja az "emberre nézve valószínűleg rákkeltő" anyagként feltüntetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az IARC-határozat nem veszi figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat biztonságosan. Erről a magánszemélyeknek szóló tanácsról a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA - a WHO és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös testülete – dönt majd, a nemzeti szabályozó hatóságok meghatározásaival összhangban.

Mit lép az iparág?

Csütörtökön több fogyasztói ipari kereskedelmi szervezet - amelyek tagjai aszpartámot használnak - elutasította az IARC értékelését. "A szalagcímek negatív hatással lehetnek az alacsonyabb kalóriatartalmú üdítők értékesítési volumenére, amely attól is függ, hogy mekkora figyelmet kap a történet" - mondta Garrett Nelson, a CFRA Research vezető részvényelemzője.

Úgy gondoljuk, hogy ez a jelentés valószínűleg arra készteti az italgyártó vállalatokat és a kereskedelmi csoportokat, hogy megkérdőjelezzék a megállapításokat, és receptjeikben olyan édesítőszerekre cseréljenek, mint például a stevia

– mondta Nelson.

Évtizedek óta fogyasztjuk

Egy másik kérdés, hogy más típusú édesítőszereket milyen gyorsan lehetne megfelelő mennyiségben előállítani ahhoz, hogy helyettesítő anyagokat lehessen gyártani, mivel az aszpartám, amely évtizedek óta a csomagolt élelmiszerek egyik fő összetevője, a világ egyik legszélesebb körben használt édesítőszere.

"Az aszpartámot több mint 30 éve használják intenzív édesítőszerként az Egyesült Királyságban. Általában 500 mg/literig terjedő koncentrációban használják, de gyakran ennél kevesebbet, mivel aceszulfám K-val keverve alkalmazzák" - mondta Tom Sanders, a londoni King's College táplálkozástudományi és dietetikai professzor emeritusa.

Voltak, akik már korábban váltottak

Az édesítőszerek édességtartalma és ára változó, és különböző kémiai vegyületekből állnak, így nehéz az összetevőket egyszerűen kicserélni. Az aszpartám például körülbelül 200-szor édesebb, mint a cukor, és többe kerül, mint a szacharin, nagyjából ugyanannyiba, mint a szukralóz, és kevesebbe, mint a stevia - mondta egy édesítőszer-ipari forrás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!