2024. április 29. hétfő Péter
Végzetes hibák a kertben: ezekre a növényekre soha ne tegyél kávézaccot

Végzetes hibák a kertben: ezekre a növényekre soha ne tegyél kávézaccot

agrarszektor.hu
Rengeteg helyen lehet olvasni arról, hogy a kávézacc milyen jót tesz a növényeknek, sokan nem tudják azonban, hogy nem szabad mindenre ész nélkül rászórni. A kávéval ugyanis komoly pusztítást is végezhetünk, ha nem a megfelelő növényeknél használjuk, illetve, ha túl nagy mennyiséget alkalmazunk belőle. A kávézacc savas kémhatása nem minden növény számára ideális, ezért összegyűjtöttük, melyek azok a növények, amelyek meghálálják, és melyek azok, amelyekre soha ne szórjunk kávézaccot.

A kávézaccal rengeteg hasznos tápanyaghoz juttathatjuk a növényeinket, ráadásul hígított formában még a kávét magát is használhatjuk. Nem mindegy azonban, hogy mennyi kávét juttatunk ki a növény köré, ahogy az sem, hogy mely növényeknél alkalmazzuk ezt a trükköt. Megmutatjuk, hogyan érdemes használni a kávét a növényeken, melyek szeretik, és melyek azok, amelyeknél soha ne használjunk kávét vagy kávézaccot - írja a balconygardenweb.com.

Hogyan használjuk a kávét a növényeken?

A kávézacc nagyon jó hatással van a savas termőközeget kedvelő növényekre, hiszen kiváló nitrogénforrás, emellett segíti a talajban lévő hasznos mikroorganizmusok szaporodását.

  • Ha maradt egy kis lefőzött kávénk, hígítsuk fel 1:1 arányban vízzel, és használjuk a növényeknél. 3-4 hetente locsoljuk meg a szükséges töveket egy-egy csésze hígított kávéval. 
  • A kávézacc szerves anyagként is felhasználható. Keverjünk össze 1 rész kávézaccot 3 rész kerti földdel, és 3-4 havonta egyszer keverjük hozzá a növény talajához.
  • A kávézaccot a komposztba is belekeverhetjük, és 2-3 havonta kijuttathatjuk ezt az elegyet a növényeknek.
  • A fiatal növényeknél és a palántáknál soha ne használjunk kávét, kávézaccot!

Melyik növények szeretik a kávét, kávézaccot?

1. Kerti hortenzia

Késő ősszel keverj kávézaccot a hortenzia talajához. Ismételd meg ezt évente 2-3 alkalommal, és meglátod mekkora élénk színű virágokat hoz majd a növény.

2. Azálea

Ez a savkedvelő növény nagyon szereti a kávét, ezért érdemes 4-6 havonta egy maréknyi kávézaccot keveni az edényébe, hogy serkentsük a virágzását. Jó tudni, hogy ha a talajban magas a nitrogéntartalom, akkor a kávézaccal gátolni fogjuk az azálea virágainak növekedését, ezért érdemes talajvizsgálatot végezni, mielőtt bevetjük a kávé-trükköt.

3. Gyöngyvirág

Adj a gyöngyvirág talajához 2-3 havonta egy marék kávézaccot vagy vízzel hígított kávét. Jelentősen felturbózhatod ugyanis így a növény növekedését. 

4. Kék áfonya

Az áfonya folyamatosan igényli a nitrogént és nagyon szereti a savas talajt. Ez a gyümölcs nagyon szereti a kávét, és ha 4-6 hetente hígított kávéval megöntözzük, biztosan rengeteg bogyót növesztenek majd a bokraink. 

5. Rózsák

A rózsák szeretik a nitrogént és a savas talajt is. Így gyönyörű virágokat növeszthetünk, ha 4-6 hetente egy-egy fél csésze hígított kávéval megöntözünk minden egyes tövet.

6. Karácsonyi kaktusz

Havonta egyszer öntözzük meg hígított kávéval a karácsonyi kaktuszt. Így felgyorsíthatjuk a növekedését, és garantáltan csodaszépen fog majd virágozni a növényünk.

7. Hegyescsúcsú futóka

Időnként öntözzük meg a futókát kávés vízzel. De az is jó megoldás, ha 2 havonta belekeverünk a virágföldbe 2-3 teáskanál kávézaccot.

8. Filodendron

Adjunk 4-6 havonta egy marék kávézaccot a filodendron földjéhez, így garantálva lesz a dús lombozat. Emellett havonta egyszer kávés vízzel is meglocsolhatjuk a növényt.

9. Szobaciklámen

A ciklámen növekedését segíthetjük azzal, ha a virágzási időszakban 2-3 hetente egyszer hígított kávéval meglocsoljuk.

10. Zöldike

Érdemes a zöldike talajához 4-6 hetente hozzáadni egy kis kávés elegyet, ami 1 rész kávéból és 3 rész vízből áll. A kávé segít abban, hogy a növény élénk színű leveleket és sűrű lombozatot növesszen.

Ezekre a növényekre soha ne tegyünk kávézaccot!

Nagyon sok olyan növény van, amely nem bírja a túlzottan savas talajt, és ilyenkor lelassul vagy teljesen megáll a növekedése, végső esetben pedig teljesen elpusztul. Ezeknek a növényeknek soha, semmilyen formában ne adjunk kávét, mert könnyen végzetes lehet számukra. Ilyen például a spárgapáfrány, a mustár, a különböző orchideák, a rozmaring, a paradicsom és a muskátli is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!