2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Így locsold a kerted 2024-ben: ez a trükk nagy szárazságban is működik

Így locsold a kerted 2024-ben: ez a trükk nagy szárazságban is működik

Nagy Z. Róbert
Néhány évtizeddel ezelőtt még volt esély öntözés nélkül is termeszteni bizonyos zöldségeket, ma vízpótlás nélkül megfelelő termést elérni lehetetlen. Hazánkban nem csak a csapadék mennyisége kevés, de eloszlása sem ideális. Az öntözés megfelelő tervezésével és kivitelezésével annak hatékonysága növelhető.

Az öntözési módok összehasonlítása

Sokféle módszerrel öntözhetünk, mindnek van előnye és hátránya is. Alapelv, hogy inkább ritkábban de nagyobb vízadaggal öntözzünk, mint gyakran kicsivel. Utóbbi esetben nagyobb a párolgási veszteség, de ami a nagyobb baj, hogy így csak a talaj felső rétegét nedvesítjük át, és a növények gyökerei ezért oda koncentrálódnak, ami nem ideális, mert egy-egy öntözés kimaradása emiatt nagyon meglátszik majd a növényeken. Ha nagyobb vízadaggal öntözünk az mélyebben nedvesíti át a talajt és az ott élő növények gyökerei azt érzékelik, hogy mélyebben is találnak vizet, ezért lefelé is nőnek. E növények sokkal önállátóbbak lesznek, hiszen a talaj mélyebb rétegeiben akkor is találnak majd vizet, ha a felső rész már kiszáradt. Csak egy érdekesség: egy átlagos méretű, kifejlett tök növénynek, ha az összes gyökerét egymás mellé tennénk az nagyjából 16 kilométer hosszú lenne. Ebből is látható, hogy egy lágyszárú növénynek is milyen kiterjedt gyökerei vannak, nem mindegy, hogy ezek a talajban milyen módon helyezkednek el.

Árasztástól a párásításig…

Árasztó öntözést ott tudunk alkalmazni, ahol a területnek nincs lejtése. Így jó mélyen átnedvesíthető a talaj, tehát viszonylag ritkábban is elég öntözni. Hátránya, hogy a nagy vízmennyiség miatt a talajból kiszorul a levegő. Az esőztető szórófejekkel nagyobb a párolgási veszteség, és a leveleket is nedvesíti az így kijuttatott víz, ez alapvetően nem előny, ám néha hasznos a levelek lemosása is, hiszen ha porosak a levelek az a fotoszintézist, azon keresztül a növény fejlődésé gátolja. Az esőztető öntözés a levegőt is párásítja, hűti, ez kedvező mikroklímát eredményez, csak lényeg hogy a levelek ne legyenek sokáig nedvesek. A csepegtető, vagy izzadócsövek előnye, hogy ezekkel célzottan a gyökerekhez tudjuk a vizet juttatni, és mivel lassan adagolják a vizet, van idő annak a talajba bejutni, nincs a talajon elfolyás, mint amikor nagy mennyiségű víz jut ki rövid idő alatt. A párásító öntözés lényege pedig nem a vízpótlás, hanem inkább a levegő és a levelek lehűtése, ez főleg légkör aszály idején lehet hasznos. Ekkor ugyanis a talaj hiába nedves, a levegő olyan magas hőmérsékletű és száraz, hogy ez akadályozza a növény anyagcseréjét, vízfelvételét. Ilyenkor célszerű hűteni a növényt és környezetét.

Mikor öntözzünk?

A késő esti, vagy kora reggeli órák hőmérséklete a legalkalmasabb az öntözésre. Ha este öntözünk, akkor kisebb a párolgási veszteség, és az éjszaka folyamán van ideje a növényeknek jobban hasznosítani a vizet. A kora reggeli öntözés előnye pedig, hogy lévén hamarosan felmelegszik a hőmérséklet, így rövidebb ideig nedvesek a levelek. A levelek felületének gyors száradása növényvédelmi szempontból előny, hiszen száraz felületű leveleken kisebb eséllyel fertőznek a baktérium és gomba kártevők.

A növények vízigénye életciklusuktól is függően változó. A csírázáshoz sok nedvesség kell, a csírázás előtt megduzzadt mag környezete nem száradhat ki addig, amíg a csíranövény a gyökerével még nem képes önálló vízfelvételre. Ezután a növekedési időszakban is, valamint virágzás után a terméskötődéskor és termésnövekedéskor is jellemzően nagyobb a vízigény, ami a termés érésekor ez csökkenni kezd. A víz egyrészt a növények turgor állapotának a fenntartásához is kell, azaz hogy a sejtjeik feszesek legyenek. Vízhiány esetén ezért indul meg a hervadás. Ezt meg kell előzni, mert a hervadó növény vízkészlete még egy ideig visszatölthető ugyan, azaz visszafordítható a hervadás, de egy ilyen kedvezőtlen folyamat a növény fejlődésébe megtorpanást hoz. Emellett a víz a tápanyag szállításban is fontos szerepet játszik, hiszen a növények a szükséges tápanyagokat vízben oldottformában képesek felvenni. Épp ezért az öntözés összeköthető a tápanyag utánpótlással is.

Vannak módszerek a talaj vízkészletének az őrzésére is

A talaj víztartó képességét célzó módszerek közé tartozik a kapálás is, amely segít megőrizni a talaj nedvességet és csökkenteni a talajból a víz párolgását. Felszíni kapáláskor egyben gyomtalanítunk is de emellett a talaj hajszálcsövességét is megtörjük. Amikor a víz lefelé halad a talajban kis „csöveket” alakít ki. De ezen nem csak a talajba tud jutni a víz, hanem később, melegben ki is tud párologni onnan. Amikor kapálunk, ezeket a csöveket megsemmisítjük a felszín közelében, így a talajban lévő víz kipárolgása kisebb lesz.

Ilyen például az ágyások közti rész befüvesítése. E módszernél lényeges, - csak úgy, mint gyümölcsösökben a füvesített sorköznél - hogy ne nőjenek túl nagyra a takarónövények, mert ha nagy a levélfelületük akkor sokat párologtatnak, azaz csökkentik a talaj vízkészletét. Egy mindig alacsonyan tartott, gyepesített sorköz jó a vízgazdálkodási szempontból, ám ha ezt hagyjuk térdig érővé nőni, akkor pont hátránnyá válik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?