Ezt rengetegen elrontják a növények gondozásakor: ez a hiba végzetes lehet

Ezt rengetegen elrontják a növények gondozásakor: ez a hiba végzetes lehet

agrarszektor.hu
Bárkivel megeshet, hogy hosszú napokon át elfelejti meglocsolni a növényeit, de abba biztosan nem sokan gondoltak bele, hogy valójában mi történhet velük, ha 10 napig nem öntözzük meg őket. Vajon túlélik vagy elpusztulnak? Egy ilyen huzamosabb ideig tartó vízhiány súlyos hatással lehet a növényekre, számtalan változást indíthat el bennük a sejtek kiszáradásától kezdve, a tápanyagok egyensúlyának hiányán át egészen addig, míg végül visszafordíthatatlan károk nem keletkeznek.

Sokan nem tudják, mi zajlik le a növényekben, ha 10 napig nem öntözzük meg őket, pedig az ilyen hosszú ideig tartó vízhiány komoly változásokat okozhat bennük. A kezdeti hatások, amik ilyenkor érik a növényeket, és a folyamatok, melyek bennük lezajlanak, a 10. nap végén akár súlyos, végleges károkat is okozhatnak náluk. Nem mindig visszafordíthatatan ugyanakkor a helyzet, most megmutatjuk, mit lehet tenni a növényekkel egy 10 napos vízmegvonás után, és min múlhat az, hogy melyik éli túl, és melyik pusztul el teljesen - írja a balconygardenweb.com.

Azonnali hatások az 1-3. napon

A sejtek kiszáradása

A vízhiány következtében az első három napban a növényi sejtek jellemzően elkezdik elveszíteni a turgornyomásukat. Emiatt a szár már kevésbé lesz merev, elkezd lekonyulni, a levelek pedig lógni, fonnyadozni kezdenek.

A sztómák záródása

A sztómák a növények pórusai, amelyeken keresztül a gázcsere történik. Ahhoz, hogy a vizet meg tudják őrizni, ezek a pórusok bezáródnak, így minimálisra csökken a növények párologtatása, ezzel pedig a fotoszintetizálásban is zavarok adódhatnak.

Krízis a 4-6. napon

A tápanyagok egyensúlyának hiánya

A növényvilágban a víz az alapvető tápanyagok szállítója a talajból a sejtekbe. Ha nem jut elég vízhez a növény, akkor a tápanyagok nem tudnak eljutni a rendeltetési helyükre, ez pedig komoly hiányosságokhoz vezethet.

Csökkent növekedés és virágzás

A vízhiány 4-6. napján a növény már túlélési üzemmódba kapcsol. Ilyenkor azt az energiát, amit jellemzően a növekedésre és a virágzásra fordít, már inkább a létfontosságú funkciók fenntartására és az életben maradásra fordítja. 

A kritikus fázis a 7-10. napon

Visszafordíthatatlan károk

Ebben a szakaszban a hosszan tartó kiszáradás és a súlyos vízhiány visszafordíthatatlan sejtkárosodáshoz vezethet. Ilyenkor a növény elveszítheti leveleit és már a gyökere is elpusztulhat.

Etilén-gondok

Ebben a fázisban elkezd növekedni az etilén stresszhormon termelése, ami tovább gyorsítja a levelek hullását. Végül pedig a növény teljes pusztulásához vezethet.

Mi történik a 10. nap után?

Ha a növény 10 napig túléli ezt a vízhiányos időszakot, akkor ezt követően gondos és folyamatos folyadékpótlásra és tápanyag-utánpótlásra lesz szüksége. Ugyanakkor a hirtelen kapott víz sokkolhatja a rendszert, és gyökérrothadást okozhat. Erősen kiszáradt növények esetén érdemes inkább egy vízzel teli lavorba vagy nagyobb edénybe tenni a növényt 30-60 percre ahhoz, hogy a talaj megfelelően fel tudja szívni a nedvességet. Emellett a növények körüli páratartalom enyhe növelése is segítheti az állapotuk helyreállítását.

Túlélési esélyek

Az, hogy az egyes növények hogyan birkóznak meg a tartós vízhiánnyal, nagyban függ a fajtól és fajtától. A pozsgás növények és a kaktuszok például sokkal jobban bírják és viselik az aszályos, száraz időszakokat, míg a páfrányok igénylik a rendszeres öntözést, anélkül hamar károsodnak, rosszabb esetben elpusztulnak. 

Beltéri vs. kültéri növények

A növény 10 napig tartó vízhiányának hatásai nagymértékben változhatnak attól függően is, hogy milyen környezeti feltételek között él és nevelkedik. A beltéri növények általában jobban ellenőrzött környezetben vannak, így előfordulhat, hogy nem száradnak ki olyan gyorsan, hiszen hamarabb észrevesszük, ha baj van velük és rosszul néznek ki. Emellett védve vannak az erős széltől és a közvetlen napfénytől, amik csökkentik a párologtatás sebességét. Ezzel szemben a kültéri növények ki vannak téve a szélnek és a napsütésnek is, amely hatások és tényezők hamar elvonhatják a vizet a talajból, illetve csökkenthetik annak nedvességtartalmát. Így egy kint nevelkedő növény a 10 napig tartó vízhiány során komoly visszafordíthatatlan károkat szenvedhet, főleg, ha nagyon meleg és száraz idő van.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?