Erre senki sem számított: meglepő dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

Erre senki sem számított: meglepő dolog történt az élelmiszerárakkal a világon

agrarszektor.hu
Tovább csökkent az alapvető termények ára a nemzetközi piacokon júniusban - hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A nemzetközi élelmiszerkosár havi árváltozását követő FAO élelmiszerár-index bár 2,3 százalékkal süllyedt május óta, így is 23,1 százalékkal haladja meg a tavaly júniusi értékét. A júniusi esés a növényi olajok, gabonafélék és cukor nemzetközi árának csökkenését tükrözte, miközben a tejtermékek és húsfélék drágultak.

A gabonafélék árindexe 4,1%-kal zuhant május óta, így is meghaladva a 2021 júniusi szintjét. Hiába a júniusi 5,7%-os csökkenés a búza árában, egy éves távlatban 48,5%-ot nőtt az alindex. A júniusi csökkenés egyszerre fakad az új aratás szezonális hatásából, a kedvezőbb termelési feltételekből egyes nagy termelőknél és a jobb orosz termelési kilátásokból - derült ki a FAO élelmiszerár-indexéből. A szemestermények ára 4,1%-kal zsugorodott, azonban ezzel együtt is 18,4%-kal drágább tavaly nyárhoz képest. A kukorica ára 3,5%-kal esett egy hónap alatt a megnövekedett argentin és brazil szezonális készletek, tovább az amerikai termelési körülmények javulása miatt.

A növényi olajok árindexe 7,6%-kal esett május óta. A pálmaolaj árában éreztette hatását a fontosabb termelők kibocsátás-növelése és az indonéziai készletek bővülése. A napraforgó- és szójaolaj szintén olcsóbb lett a mérséklődő globális importkereslet és a költségnövekedés miatt. A cukor árindexe 2,6%-kal zsugorodott egy hónap alatt - a második hónapja tartó csökkenésnek köszönhetően az elmúlt félév legalacsonyabb értékét mérték a FAO szakemberei. A trendet leginkább a globális készletekre vonatkozó előrejelzések befolyásolták, illetve a lassuló globális gazdasági növekedés.

Bár a FAO élelmiszerár-index már a harmadik hónapja csökkent júniusban, ennek ellenére nem távolodott el túlságosan a márciusi történelmi csúcsától. A drágulást generáló tényezők nem szűntek meg létezni, gondolok itt a globális keresletre, egyes országok kedvezőtlen időjárására, a magas termelési és szállítási költségekre, a járvány okozta megakadásokra az ellátási láncban, súlyosbítva az ukrajnai háború okozta bizonytalanságokkal

- mondta Maximo Torero Cullen, a FAO vezető közgazdásza.

Mindeközben a FAO húsárindexe 1,7%-ot erősödött egy hónap és 12,7%-ot egy év alatt, új rekordot döntve. Minden húsféle drágult, kiemelten a baromfihús, minden idők legmagasabb értékét produkálva, melyben közre játszott az ukrajnai háború és a madárinfluenza terjedése miatti szűkös globális készletek. A tejtermékek ára 4,1%-kal nőtt május és 24,9%-kal tavaly június óta. Az összes tejtermék drágult, élen a sajttal a megnövekedett importkereslet és a kínálat körüli aggodalmak miatt. A tejpor ára az intenzív kereslet és a szűkös ellátás miatt drágult.

Növekvő gabonatermelés várható

FAO szakértői megemelték 7 millió tonnával a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó becslésüket, így az elérheti a 2 792 millió tonnát - olvasható a Gabonakészletek és -igények gyorsjelentése kiadványban. Ez még így is 0,6%-kal marad el a tavalyi kibocsátási szinttől. A korrekció oka főként a szemestermények termelés-bővülése, melyek kibocsátása 2022-ben elérheti az 1 501 millió tonnát, csupán 0,5%-kal elmaradva a 2021-es szinttől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?