20 évet kellett várni rá: ehető liliomot fejlesztettek a kutatók

20 évet kellett várni rá: ehető liliomot fejlesztettek a kutatók

MTI
Húszévnyi kutatómunkával ehető liliomot nemesített a kínai Délnyugati Erdészeti Egyetem Hszü Jungjen vezette kutatócsoportja. Az ehető virágú és hagymájú liliomot több mint negyvenféle vad liliom csíraplazmájának hibridizációjából nyerték.

Eddig 11 fajtát szűrtek ki - közölte a kutatócsoport. A jelenlegi ehető liliomokkal összehasonlítva az általuk nemesítettek jól tűrik a meleget, a hideget, a szárazságot, a sivatagi körülményeket. Tulajdonságaik között szerepel a gyors növekedés és a magas reprodukciós ráta. A liliomok az alpesi és a száraz hegyvidéki területek ültetési szerkezetét gazdagítják. A hosszú távú keresztezés után az ehető liliomfajtáknak gyógyászati, táplálkozási, díszítő és más értékeik is vannak a tudósok szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?