Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.10. péntek

agrarszektor.hu
A nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, azonban a nap második felében az északi tájak fölé vastagabb felhőtömbök is besodródhatnak - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.05.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.05.10.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.05.10.) napon.

2024.05.10. péntek: A nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, azonban a nap második felében az északi tájak fölé vastagabb felhőtömbök is besodródhatnak. Legfeljebb néhány helyen fordulhat elő futó zápor. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul. Késő estére többnyire 10 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.05.11 szombat: A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, majd estétől észak felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Kicsi a csapadék esélye, főleg északkeleten és esetleg délnyugaton fordulhat elő délutántól néhol zápor. Helyenként megélénkülhet az északi, északkeleti szél. Délután 20, 25 fok közé melegszik fel a levegő.

Friss híreink:

Aranyáron mérik itthon a szamócát: így juthatsz hozzá olcsón

A szamóca kétségtelenül sokak nagy kedvence, ezért jó hír, hogy a hazai termés is megjelent már a boltokban és a piacokon. Az viszont mér kevésbé jó, hogy igencsak megkérik az árát. A hazai I. osztályú földieper kilója a Nagybanin 1700 forint is lehet, míg a II. osztályú 1400 forint. A boltokban pedig még 5000 forint feletti árral is találkozhatunk. Ám ennél jelentősen olcsóbban is hozzájuthatunk a friss szamócához a Szedd Magad akciók keretein belül. Hogy pontosan hol, mennyiért szedhetjük a kedvelt gyümölcsöt, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Hogyan legyünk sikeresek az élelmiszerpiacon? - Választ kaphat az Agrofood Konferencián

Hogyan alakulhatnak a következő időszakban a hazai élelmiszeripari vállalatok bel- és külpiaci értékesítési lehetőségei? - erre a kérdésre ad választ az Agrofood Konferencia, amelyet idén először rendez meg a Portfolio Csoport. A május 22-i kecskeméti hiánypótló rendezvény tematikus módon foglalkozik a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témákkal.

Folyton panaszkodnak a termelők? Mutatjuk, mi a jó a magyar agráriumban

A magyar társadalom bizony nem megy a szomszédba egy kis előítéletért, a káros berögződések alól pedig nem kivétel a gazdatársadalom sem. Régóta makacs közhely, hogy a gazdáknak semmi sem jó és folyton panaszkodnak, de cikkünkben most rámutatunk néhány pontra, ami kifejezetten elismerésre adhat okot. Az általunk megkérdezett szereplők ugyan elismerik, hogy nagy szükség lenne a hatékonyság javítására és a fejlesztésekre, de kiemelik: Magyarország továbbra is jó adottságokkal rendelkezik a termeléshez és több alágazatban vannak nemzetközi szinten is sikeres szereplők.

Az ágazat helyzete és jövője részleteiben is szóba kerül a hamarosan megrendezendő AgroFood és AgroFuture konferenciánkon is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Beütött a krach: sokak kedvenc éttermei, cukrászdái húzzák le a rolót, dübörög a bezárási hullám

Nem csak a pandémia alatti lezárások idején, de 2022 és 2023 között is számos vendéglátóhely volt kénytelen végleg lehúzni a rolót, és úgy tűnik még az idei évben is csak óvatosan mernek költeni a fogyasztók, de jellemzően a céges költések is visszafogottabbak 2024-ben. Nem csak az alapanyagárak szálltak el, a megfizethető magyar munkaerőből is egyre kevesebb van, de úgy tűnik a harmadik országbeli dolgozók még megmenthetik a szektort, de ami még fontosabb, konszolidáló hatással vannak. Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökének segítségével elemeztük a helyzetet. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke örül a korai tavasznak és az azzal párhuzamosan beinduló fagyiszezonnak, reméli, a lendület a nyáron is kitart. Elmondta, már a cukrászdások is elgondolkodtak a külföldi munkaerő alkalmazásán.

Fillérekért kapható a szezon csodanövénye: kevesen tudják, szörpöt, lekvárt is készíthetünk belőle

Ne csak az epret vásárold tavasszal: végre megérkezett a boltokba, piacokra a rebarbara is, amit nem véletlenül tartunk a májusi szezon egyik legkülönlegesebb zöldségféléjének. A rebarbara nem csak ínycsiklandó konyhai alapanyag, hanem egészséges gyógynövény is, mindenképpen megéri kúrálnunk magunkat vele, ha emésztőrendszeri problémákkal küzdünk. Nézzük, mi mindent készíthetünk ebből az egyedi megjelenésű zöldségféléből: hogyan tegyük konyhakésszé és hogyan zárjuk üvegbe, hogy egész évben élvezhessük a rebarbara fanyar aromáit?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06