Szakértő: Magyarországnak élnie kell a precíziós nemesítés lehetőségével

Szakértő: Magyarországnak élnie kell a precíziós nemesítés lehetőségével

A precíziós nemesítés jó lehetőségeket kínál a mezőgazdaság számára, és el kell kerülni azt a helyzetet, hogy miközben más uniós tagállamok élhetnek ezzel a technológiával, Magyarország nem tudja kihasználni azokat – jelentette ki előadásában Rádi Feríz az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiai Egyesület elnöke kedden a Portfolio Agrárium 2024 konferencián.

- mondta el Rádi Feríz az Innovatív Mezőgazdasági Biotechnológiai Egyesület elnöke. Hozzátette: eljutott a növénynemesítés is oda, hogy a szántóföldi növényeken is tudunk javítani ilyen megoldásokkal.

Új szabályozás készül

A szóban forgó technológiák két csoportra oszthatók, NGT1 és NGT2 kategóriára, utóbbira nem vonatkozik az említett törvény, az a GMO területe.

Az NGT1 precíziós nemesítési eljárás végeredménye ugyanakkor semmiben sem különbözik a természetes, hagyományos nemesítésű növényektől

- szögezte le Rádi Feríz.

A javaslat elfogadása még kérdéses, az Európai Tanácsban és a magyar Országgyűlésben is, ahogy az ideje is. Azt el kellene kerülni, hogy a többi tagország hatékonyan használja ezt például az aszályok kivédésére, miközben Magyarország esetleg nem élhet ezzel a lehetőséggel – tette hozzá.

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

A kép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!