2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Fontos dolgot árult el Nagy István az agrártámogatások kifizetéséről

Fontos dolgot árult el Nagy István az agrártámogatások kifizetéséről

Az agrárium teljesítménye tette lehetővé azt, hogy tavaly a magyar gazdaság egésze nem szenvedett el kiemelkedő recessziót, amely nagy büszkeségre ad okot - mondta el Nagy István, a Portfolio Agrárium 2024 konferencián megtartott nyitóbeszédében. Hozzátette: a formálódó pályázatok nagy lehetőséget teremtenek, amelynek révén az ágazat hozzáadott értéke a kétszeresére nőhet az évtized végéig.

Van még remény arra, hogy nem fagynak el a gyümölcsösök – kezdte a beszédét a tárcavezető, aki szerint az előttünk álló éjjel is kritikus lesz ebben a tekintetben.

A miniszter beszédében kijelentette:

tudjuk, hogy nagyon nehéz körülmények voltak a tavalyi évben, de az, hogy a magyar gazdaság nem csúszott mélyebb recesszióba, az agráriumnak köszönhető. Be kell zsebelni ezt az elismerést, mert hatalmas teljesítmény ez.

Nagy István hozzátette: "a cél az, hogy 2030-ra 10-ről 15 milliárd euróra növeljük a magyar gazdaság exportteljesítményét. Ez tavaly 13,8 milliárd euró volt, amely szintén rekordot jelent."

Legyenek hát büszkék, és adjanak erőt ezek az eredmények a hétköznapi küzdelmeikhez, mert valóban kihívásokkal teli időszakot élünk.

- fogalmazott

Mint elmondta, 2023-ban új rekordot könyvelhetett el az ágazat a kifizetett agrártámogatásokban, a szektor szereplői sikeresen igényeltek 1400 milliárd forintot.

Ez is mutatja, hogy Magyarországon gazdabarát kormány van.

Tartják a támogatások értékét

A tárcavezető szólt a vidékfejlesztési támogatásokról szóló maximális 80 százalékos önrészről, amelyről kifejtette: ez uniós összevetésben is azt teszi lehetővé, hogy a magyar ágazat a legmagasabb szinten tudja a támogatások értékét megőrizni. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett: azzal, hogy a támogatási rendszer kettes pilléréből 25 százalékot átcsoportosított Magyarország az egyes pillérbe.

Így lehetett a területalapú mértékét megőriznünk, annak ellenére, hogy a Brexit megtörtént, és uniós szinten csökkent a támogatási keret reálértéke.

200 milliárd várható

A szakminiszter szólt a megjelenő pályázatokról is. Mint elmondta, hivatalosan is megjelent az első felhívás, és hamarosan megismerhető lesz a többi is. Az olyan területek, mint az élelmiszeripar, a takarmányipar vagy a kertészet, 200 milliárdos pályázati csomaggal élhet. Ebből 50 milliárd a kisebb szereplőknek szól, 150 milliárd pedig a nagy, komplex szereplőknek. Hozzátette:

Ez csak az első év, ezt szeretnénk folytatni 2027-ig.

Mint elmondta, úgy számolnak, hogy év végén újabb beruházási pályázati kör indul, amelynek segítségével a precíziós gazdálkodás, valamint a terményszárítás, és -tisztítás területén élhetnek a szereplők a pályázatokkal.

A miniszter emlékeztetett: az elmúlt időszakban 165 ezer egységes kérelem érkezett, 155 ezer gazdálkodó mintegy 350 milliárdos támogatási keretre nyújtott be igényt.

Azt várom el a kifizetésben, hogy a kifizetések zökkenőmentesen történjenek a továbbiakban is

fogalmazott.

Új könnyítések jöhetnek

Nagy István emlékeztetett: az új Közös Agrárpolitika is formálódik, az Európai Bizottság javaslatának célja a rendszer egyszerűsítése, hiszen nagy adminisztrációs terhek nehezednek mind a gazdálkodókra, mind a tagállamokra

– tette hozzá

Az Európai Bizottság javaslatához több fontos magyar javaslat is érkezett, amelyek elsősorban a feltételesség szabályainak könnyítését célozzák, de ilyen javaslat a vetésváltás terménydiverzifikációval való kiváltásának lehetősége, vagy a 10 ha alatti gazdálkodók felmentése egyes szabályok alól.

Nagy kérdés, hogy az Európai Parlament képes-e még a választások előtt álláspontot kialakítani az ügyben. Akárhogyan is alakul ennek a brüsszeli csomagnak a sorsa, a magyar kormány tovább küzd a további egyszerűsítésért.

Mint elmondta, a küszöbön álló uniós elnökségre Magyarország agrártémákkal is készül, amelynek célja a piaci helyzet felülvizsgálata. Hozzátette:

Gondolnunk kell a kontinens élelmiszerellátására, fel kell lépnünk az élelmiszerpazarlás ellen is.

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 26. 13:31