2024. június 16. vasárnap Jusztin
Akkora gond van most a műtrágyapiacon, amilyen évtizedek óta nem volt

Akkora gond van most a műtrágyapiacon, amilyen évtizedek óta nem volt

agrarszektor.hu
Továbbra is sok a kérdés, például az is, hogy leváljunk-e az orosz gázról, vagy ne. Ez a jövőben kulcsfontosságú kérdés lehet. Emellett növelni kell a hatékonyságot, ez elkerülhetetlen - hangzott el a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián, Kecskeméten. Az előadás során többek között szó volt arról is, hogy milyen hullámzó éveket tudhat maga mögött a műtrágyapiac, valamint arról, hogy ilyen nagymértékű felhasználás-csökkenés a rendszerváltás óta nem volt megfigylehető. 

Varga Csaba, a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadó és fejlesztési főmunkatársa előadása során arról beszélt, hogy 2022-t és 2023-at összehasonlítva azt látni, hogy körülbelül 20%-os a különbség az összes értékesített műtrágyában. Az N-műtrágyák esetében 17%-os volt a csökkenés, a foszfornál már 30% feletti, ennyivel vásároltak kevesebbet a termelők.

Mindennek gyenge termés, finanszírozási és technológiai okai is vannak. Ezekből a csökkenő számokból egyértelműen kiderül, hogy a felhasználás is csökkent. Ezt jól mutatja, hogy 2020-21-ben nagyságrendileg 533 ezer tonna volt a felhasznált hatóanyag mennyisége, 2022-ben ez 355 ezer tonna volt, míg 2023-ban már csak 278 ezer tonna. Azt lehet mondani, hogy ezekhez hasonló csökkenés rendszerváltás környékén volt utoljára

A szakember hozzátette, hogy a termelők nem az inputok csökkentésével tudnának spórolni, hanem azzal, hogy okosan, hatékonyan gazdálkodnak úgy, hogy ne veszítsenek a termésátlagukból sem.

Hullámvasúton az árak

Varga Csaba kiemelte, hogy, a gáz ára elképesztő ütemben kezdett el emelkedni 2022-ben, ami miatt a műtrágya is drágulni kezdett, nem is kicsit. Jó hír viszont, hogy műtrágya ára az elmúlt bő 1 évben -30%-kal esett vissza. A növényvédő szerek és a vetőmagok ára azonban nőtt, előbbi 24%-kal, utóbbi 18%-kal.

Továbbra is sok a kérdés, például az is, hogy leváljunk-e az orosz gázról, vagy ne. Ez a jövőben kulcsfontosságú kérdés lehet. Emellett növelni kell a hatékonyságot, ez elkerülhetetlen!

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?