2024. június 25. kedd Vilmos
Indul a pénzeső: több milliárdos támogatást kapnak a magyar borászatok

Indul a pénzeső: több milliárdos támogatást kapnak a magyar borászatok

MTI
1,5 milliárd forintos támogatással segíti a kormány a koronavírus-járvány miatti forgalomkiesés következtében nehéz anyagi helyzetbe került, vendéglátásban és borturizmusban érdekelt borászatokat - jelentette ki az agrárminiszter a 25. Egri Bikavér Ünnep csütörtöki megnyitóján. Az agrárminiszter kiemelte, hogy további összegeket csoportosítottak át bormarketingre, hogy minél több ember ismerhesse meg a magyar borokat.

Nagy István rámutatott, hogy példátlanul nehéz időszakban termett az a szőlő és készült az a bor, amelyet most ünnepelnek Egerben. A szőlészek és borászok azonban ebben a nehéz időszakban sem vonultak home office-ba, hanem tették a dolgukat - fogalmazott az agrárminiszter, hozzátéve, hogy köszönet illeti azt a kitartást és munkát, mely nélkül ma a borospoharak üresek lennének. A kormány meghallotta az ágazat segélykérését - mondta a tárcavezető, emlékeztetve, hogy a kieső forgalom nem csupán a vendéglátást és a turizmust érintette súlyosan, de a borászatoknak is komoly veszteségeket okozott. Kellett tehát minden eddigi támogatás és szükség van továbbiakra is.

Nagy István bejelentette, hogy a kabinet 1,5 milliárd forinttal segíti a járvány miatti forgalomkiesés következtében nehéz anyagi helyzetbe került, vendéglátásban és borturizmusban érdekelt borászatokat. Emellett a kormány 800 millió forintos támogatási keretösszeget csoportosított át bormarketingre, ennek célja a határainkon belül és azokon túl minél több emberrel megismertetni a nemzetközi összehasonlításban is kiváló magyar, így az egri borokat - közölte az agrárminiszter, megjegyezve, hogy aki belefeledkezik egy magyar bor szépségeibe, az előbb-utóbb szeretné megismerni a tájat, a termőhelyet, a pincét is, ahonnan az származik.

Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy az Egri borvidék napjainkban világsikerek színhelye, hiszen idén több helyi pincészet bora is komoly nemzetközi elismerésben részesült. A politikus felidézte, hogy a tájegység boraihoz hasonlóan az immár negyed évszázados Egri Bikavér Ünnep is "komoly nívóra tett szert hazai és nemzetközi szinten egyaránt". Szükség van ilyen rendezvényekre és szükség van az összefogásra - húzta alá, megjegyezve: a járvány megváltoztatta a világot. Veszélyei miatt átalakulóban van a turizmus és előtérbe helyeződnek a biztonságos országok, köztük Magyarország is - mondta Nyitrai Zsolt, aki kiemelte, hogy a belföldi turizmus erősödésének pedig Eger és térsége lehet az egyik haszonélvezője, történelmi emlékeivel, kiváló boraival és gasztronómiájával, valamint gyógyító vizeivel.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy a helyiek összefogásának köszönhetően az elmúlt két hónapban ismét rendezvények követték egymást és turisták tömegei látogattak el Egerbe. Ahogy fogalmazott, egy olyan katasztrofális év után, mint amely az elmúlt hónapokban lezárult, ezt talán senki nem gondolta volna. A megyeszékhely a borhoz és gasztronómiához kapcsolódó legnagyobb rendezvénye fennállásának 25. évfordulóján is ugyanazt üzeni: "Ha bor, akkor Eger, ha Eger, akkor Bikavér".

(A cikkben szereplő képek az MTI/Komka Péter tulajdonát képzik.)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?