Ezekkel a rendkívüli intézkedésekkel segítené a mezőgazdaságot az Európai Bizottság

Ezekkel a rendkívüli intézkedésekkel segítené a mezőgazdaságot az Európai Bizottság

MTI
A koronavírus okozta válság által leginkább sújtott mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatása céljából újabb rendkívüli intézkedéseket terjesztett elő az Európai Bizottság szerdán.

A bejelentett rendkívüli intézkedések közé tartozik a magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek esetében, amely lehetővé fogja tenni, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról. A javaslat rugalmasságot biztosít a piactámogatási programok végrehajtásában a bor, a gyümölcs és zöldség, az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az Európai Unió iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja esetében, aminek köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni. Kivételes jelleggel bizonyos eltérést engedélyez uniós versenyszabályoktól a tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében, ami lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el. Ez azt jelenti, hogy az említett ágazatok közös intézkedéseket hozhatnak a piac stabilizálása érdekében.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy ezeket az intézkedéseket még április vége előtt elfogadják - közölték. Az Európai Bizottság április közepén fogadott el mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket, amelyek szerint egyebek mellett a gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit. A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek. Az intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket is csökkenti a közös agrárpolitika által támogatott beruházások esetében. A közös agrárpolitika (Kap) szabályok fokozott rugalmasságának célja a gazdálkodók és a nemzeti közigazgatás adminisztratív terheinek enyhítése - tették hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03