Teljesen kiszorítja a magyar élelmiszereket a boltokból az olcsó import

Teljesen kiszorítja a magyar élelmiszereket a boltokból az olcsó import

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felszólítja a kiskereskedelmi áruházláncokat: ne tegyék tönkre a magyar élelmiszeripart azzal, hogy az import árukat favorizálják a napi bevétel-maximalizálásuk érdekében. Részesítsék előnyben a magyar termékeket - különben a NAK korlátozást kezdeményez a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetésére.

Piaci szereplők és szakmai szervezetek jelzése szerint több áruházlánc egyre erőteljesebben előtérbe helyezi - a jelenlegi nemzetközi piaci helyzet miatt esetenként olcsóbban beszerezhető - import áruk vásárlását, ezzel visszaszorítva a hazai termékeket a polcokon - írja a közleményében a NAK. A kamara kéri az áruházláncokat, hogy ebben a nehéz időszakban elsősorban magyar termelők és feldolgozók termékeit preferálják, különös tekintettel az alapélelmiszerekre, egyebek közt a húsra, a tejre és a tejtermékekre, a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Hazánk jelentős élelmiszer-exportőr, de a külkereskedelmi lehetőségek megváltoztak, jelen pandémiás helyzetben minden országban előtérbe helyeződött az import helyett a hazai termékek támogatása, a saját piac védelme. Ahogy hazánk, más országok is lépéseket tesznek gazdaságuk védelme érdekében. Különösen fontos ez azon élelmiszeripari termékekre, melyeket Magyarországon, magyar emberek, magyar alapanyagokból állítanak elő.

A NAK jelzi a Kormányzatnak is, hogy tegyen intézkedéseket a külföldi termékek dömpingáron való behozatala ellen, ezzel is elősegítve a hazai áruk belpiaci pozíciójának megtartását. A kamara javasolja, hogy amennyiben az áruházláncok nem változtatnak üzletpolitikájukon, és nem növelik a magyar termékek részarányát, akkor 15 óra után csak élelmiszert lehessen vásárolni az áruházakban. Ezzel egyúttal megszűnne például a nem élelmiszerek terén az előnyük azon üzletekkel szemben, amik 15 óra után nem lehetnek nyitva.

A húsipart különösen sújtja a nyugati, gyanúsan olcsó import

Különösen égető a helyzet a húsáruknál, ahol az afrikai sertéspestis miatt tavaly világszerte, így Magyarországon is drasztikusan megemelkedtek a vágóállat-árak. A hazai sertés-felvásárlási árak egy év alatti 45%-ot meghaladó emelkedését eddig alig több mint felerészben tudta a feldolgozóipar a kiskereskedelem felé az átadási áraiban érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt az export célországok "bezárkóztak", a magyar termékek iránti megszokott megrendelések jelentősen csökkentek. Az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai export miatt más uniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeinek. Így érkezhetnek a magyarországi multi kiskereskedelmi láncokba dömpingáron - szakmai szereplők szerint vélelmezhetően akár önköltség alatt - spanyol, német, lengyel és belga húsok és hústermékek. Most, amikor a magyar húsipar exportpiacai gyakorlatilag megszűntek és a fogyasztói kereslet is hektikussá vált, ez a folyamat lehetetlen árversenyre kényszeríti a hazai húsipart, kiszorítva azt a megmaradt belföldi piacáról is.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?