Figyelmeztet a szakember: erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak

Figyelmeztet a szakember: erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak

MTI
A kedvező időjárásnak köszönhetően a napokban elkezdődtek a tavaszi vetések Zala megyében, a tavaszi árpa vetésterületének csaknem 24 százalékán került földbe a mag, kisebb területen pedig tavaszi búzát és zabot vetettek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Az aszályos tél után az elmúlt héten jelentős mennyiségű csapadék hullott a megyében, a tavaszi munkák folytatásához most egy rövid csapadékmentes időszakra lenne szükség - mondta Sabján Krisztián.

A vetéstervek szerint összesen 45 640 hektáron vetnek tavaszi növényeket a zalai szántóföldeken: a gazdálkodók 1680 hektáron tavaszi árpát, 850 hektáron tavaszi búzát, 300 hektáron zabot, 6040 hektáron szóját, 200 hektáron cukorrépát termelnek majd. A kukorica tervezett vetésterülete 27 700 hektár, a napraforgóé pedig 8870 hektár - ismertette Sabján Krisztián.

Hozzátette: a vetési munkákkal párhuzamosan az őszi vetésű kultúrák fejtrágyázása és tavaszi gyomirtása is elkezdődött. Az őszi hónapokban 16 110 hektár káposztarepcét, 26 500 hektár őszi búzát, 2940 hektár őszi árpát, 155 hektár rozst, valamint 1550 hektár triticálét vetettek el Zala megyében. A megyei elnök tájékoztatása szerint az őszi kalászos és a káposztarepce táblák jelentős része a téli és kora tavaszi száraz idő ellenére jól fejlett. A gazdáknak a gyors kitavaszodás miatt nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a növényvédelmi munkákra, hogy a most jó képet mutató vetéseket jelentős kártétel nélkül tudják majd betakarítani - jegyezte meg.

Címlapkép forrása: MTI/Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03