Újra jöhet biodízel Argentínából. Mindenki örül, csak a repcetermelő nem

agrarszektor.hu
Nemcsak Argentínának jön jól, hogy egy hónapok óta tartó kereskedelmi vita végére tehetett pontot. Európa is pontosan látja, mennyire kevés biodízelre lesz kilátás a repce idei betakarítását követően. Mindkét fél örömmel vehette, hogy büntetővámok nélkül rendeződött a kérdés. Talán csak a repcetermelők szomorkodnak: nem szabadulnak el az árak, pedig gyengének ígérkezik a termés.

Argetína  és Európa rendezte a biodízel árát érintő vitás kérdéseket - jelenette be szerdán az argentin külügyminisztérium. A megállapodás szerint havonta előre rögzíteni kell az öreg kontinensre szállítható biodízel mennyiségi és árlimitjeit. Az ügylet egy hosszú kereskedelmi vita végére tesz pontot, és segítheti Argentína szójabab-ágazatát. A dél-amerikai ország a világ egyik vezető szójaolajgyártója, ami a biodízel-előállítás alapanyaga az országban. Európában ugyanez az alapanyag a repce, amiből az idei szezonban messze az igények alatti mennyiség várható. Ez feljebb tornázhatta volna az árakat, kompenzálva a rosszabb termést.

A hír egy kicsit lehűti a repce várható árára vonatkozó spekulációkat.
Repce virágzás idején

Előzőleg egy európai biztos arról tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy a tagállamok támogatnák egy szubvencióellenes vám bevezetését az argentin biodízel-importra azzal a kitétellel, hogy azok a gyártók, akik elfogadják az uniós minimumárakat, mentesülnek a büntető vám megfizetése alól. Argentína a biodízel szektor győzelmeként tolmácsolta otthon a hírt: "A kereskedelmi vita megoldására az argentin bioüzemanyag-kamara (CARBIO) a kormány támogatásával ár- és mennyiségi elkötelezettséget ajánlott az export újraindításának érdekében" - hangzott a nyilatkozat. A külügyminisztérium szerint várható, hogy Európa az elkövetkezendő napokban ratifikálja és rendezi a megállapodás részleteit.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az EU 28 tagállama a szerdán tartott ülésen az intézkedések mellett szavazott, de a Bizottság február 28-ig szubvencióellenes vámokat is megállapít - ezek általában öt évre szólnak. Az európai biodízelgyártók is örömmel fogadták az egyezséget. Eszerint évente 1,2 millió tonna biodízel érkezhet vámmentesen az öreg kontinensre. Az importtermék minimumárára vonatkozó kitétel egy már bevált megoldásnak számít - ezt alkalmazta Európa a kínai napelemekkel kapcsolatos vitában is, amivel végül elkerülték a felek a vámháborút. Decemberben még úgy tűnt, 25-33,4 százalékos vámok is életbe léphetnek az argentin importtal szemben. Olyan nagy exportőröket érintett volna a büntetés mint a Bunge Ltd, a Cargill Inc és a Louis Dreyfus Corp.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!