Európa a világ legnagyobb kukoricaimportőre, és idén még többre lesz szüksége

agrarszektor.hu
Magyarországról nem látszik, de Európa erősen kukoricahiányos terület, amit a franciaországi 40 fokos meleg csak fokozott idén. Közvetlen szomszédunk, Ukrajna azonban a világ legnagyobb exportőrének számít, és ebben a szezonban újabb csúcsot akarnak dönteni a kivitt mennyiséggel.

A 2019/20-as gazdasági évebn Ukrajna várhatóan 30 millió tonna kukorica exportjára lesz képes, ami az előző szezon 29,5 millió tonnája után egy újabb rekordot ígér. Az elmúlt évtizedben az ország kukoricatermelése megtriplázódott. A termés kiszállított hányada meghaladja a 80 százalékot, és ez várhatóan így marad a következő évben is. Az exportmennyiség csaknem felét Európa - a világ legnagyobb kukoricaimportőre - vásárolja meg.

Ukrajna földrajzi helyzete és talajadottsága kitűnő lehetőséget nyújt számára, hogy kukoricával lássa el Európát, a Közel-Keletet és Kínát. Jó döntés volt  a kormányzat részéről az is, hogy megtiltotta a génmódosított növények termesztését, hiszen ezek a piacok kifejezetten GM-mentes termékeket igényelnek. Miközben nőtt a tengeri kibocsátása, ezzel párhuzamosan esett a többi gabonaféle termelése, viszont folyamatosak a fejlesztések az exportkapacitások terén. Az Európai Unió az ukrán kiszállítások legfőbb célpontja.

Az öreg kontinens a 2017/18-as évben a világ legnagyobb kukoricaimportőrének számított, és ezt a címét 2019/20-ban is meg fogja tartani. Az USDA 21 millió tonnás behozatallal számol.

Az ukrán termés idén is bőségesnek és könnyen megfizethetőnek ígérkezik. Kukoricából a többi nagy exportőrnél (Brazília, Argentína, USA) is jelentősek a készletek. Az Egyesült Államokban ugyan nehezen indult  a szezon, mostanra sokat javultak a terméskilátások. Az itteni árakat az is lefelé szorítja, hogy rosszabbak az exportlehetőségeik (vámháború). A legnagyobb exportőrök versenyképességéről az alábbi ábra informál.

Kína fogyasztása 2019/20-ban várhatóan nőni fog. Igaz ugyan, hogy az afrikai sertéspestis miatt az állattenyésztésnek ebben az ágában csökkent a felhasználás, viszont a baromfiszektor és feldolgozóipar jóval nagyobb mennyiséget igényel, ami ellensúlyozza a sertéstakarmányozásban bekövetkezett csökkenést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?