A napraforgót most jobban megbecsüli majd a piac

agrarszektor.hu
Az USDA legfrissebb becslése szerint Ukrajna most is hozza a formáját, és megint túlteljesítheti az előző év betakarítási eredményét napraforgóból. Európa jó esetben tartani tudja a szokásos mennyiséget. A napraforgó árára azonban hatással lehet majd a repcehiány, ami idén tetemes mértékű az unióban.

Ukrajna napraforgótermelése 2019/20-ban elérheti a 15,5 millió tonnát az USDA szerint, ami 3 százalékos növekedést jelent a tavalyi szezonhoz képest. A hektáronkénti hozam 2,5 tonna lehet - ez egy új rekordnak felel meg, 8 százalékkal haladhatja meg a tavalyi eredményt. Az időjárás ugyanis kedvezőbbre fordult a napraforgó számára Ukrajna keleti és középső részén. A betakarításra váró teljes terület eléri a 6,2 millió hektárt.

Napraforgóból  az unió legnagyobb termelői sorrendben: Románia, Bulgária, Magyarország és Franciaország. A hőhullámok legnagyobb mértékben Franciaországot érintették súlyosan idén, de az ország dél-nyugati régiójának termése kompenzálni látszik az északibb területek várható terméscsökkenését. Az elmúlt 5 nap hőhulláma már nem ártott sokat a mélyen gyökerező és fejlett állományoknak, így a román, bolgár és magyar termés is szépnek ígérkezik.

Megjegyezzük, hogy a másik fontos olajos mag, a repce termése csapnivalóan alakult idén Európában: 10 százalékkal kevesebb mag került a raktárakba az aszály miatt. Hogy érzékeltessük: az idei 18 millió tonnás eredmény jóval alatta van a 22 millió tonnás ötéves átnak is. Mindez általában megemeli majd az igényt az altarnatív olajos magvak iránt. A napraforgónak ebben az évben várhatóan nagyobb lesz a becsülete, mint tavaly volt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?