Gyenge az idei málnatermés: duplájára drágult a lengyel gyümölcs

agrarszektor.hu
A magyar málna eltűnőben van, a klímaváltozás, a munkaerőhiány és a szervezetlen értékesítés okozza a hazai iparág vesztét. A tíz évvel ezelőtti 700-900 hektárnyi termőterület mára 500 hektárra csökkent. A klímaváltozás a nagy európai termelőket is érinti, így nekik sem sikerül mindig jó évet zárni. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci jelentését szemlézzük.

A magyar termés a KSH adatai szerint az utóbbi években 1200 és 1500 tonna között ingadozott, a termőterület pedig 500 hekár körül van. Tavaly több mint 349 tonna friss málnát importáltunk, mivel a hazai termés gyengére sikeredett. A KSH adatai szerint a fagyasztott málna behozatala is 10 százalékkal 2590 tonnára nőtt.

Ez azt jelenti, hogy egy gyengébb évjáratban kétszer több fagyasztott málnát importálunk, mint amennyi egyáltalán megterem az országban.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna idén a 23. héten jelent meg a kínálatban 2500 forint/kilogramm termelői átlagáron, ami a 32. hétre 1475 forint/kilogrammra csökkent.


Lengyelország a legnagyob termelő az Európai Unióban, a közösség termelésének több mint a felét adja. Részesedése a világ málnatermelésében eléri a 13 százalékot. Az elmúlt években a lengyel málnatermő terület 27-29 ezer hektár volt, a termés pedig 105-130 ezer tonna körül alakult. A málnatermés csökkent 2019-ben, a gyümölcs ára emelkedett. A fagyasztásra szánt málna eladási ára 1,50-1,70 euró/kilogramm között mozgott, ami majdnem a kétszerese a tavalyi árnak.

Az Eurostat adatai szerint az EU belsőpiacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr Németország. Az unió külkereskedelmi egyenlege friss és fagyasztott málnából is negatív. A legtöbb málna Marokkóból és Szerbiából érkezik. Szerbiában a málnaültetvények területe a 2011. évi csaknem12 ezer hektárról 2018-ra 23 ezer hektárra nőtt. Idén a kedvezőtlen időjárás (hó, jégeső, viharok), valamint a növényegészségügyi problémák a málnatermés csökkenését eredményezték.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?