Elképesztő pazarlás: ha nem jó a méret, boltig sem jut el a gyümölcs

agrarszektor.hu
Az Európában termesztett gyümölcsök és zöldségek több mint egyharmada soha nem jut el a szupermarketek polcaira a nem megfelelő méret és a kisebb hibák miatt. A boltok és a fogyasztók elvárásai sokszor túl magasak és szigorúak azzal kapcsolatban, hogyan kell kinéznie az üzletekbe jutó árunak.

Évente több mint 50 millió tonna gyümölcsöt és zöldséget termesztenek Európában, de egy friss kutatás szerint e mennyiség több mint egyharmada soha nem jut el a boltok polcaira. Ennek legfőbb oka, hogy a termékek nem felelnek meg a szupermarketek és a fogyasztók sokszor irreális elvárásainak, mert esetleg kissé hibásak, vagy éppen nem megfelelő méretűek. A kutatók szerint ugyanakkor a szigorú kormányzati előírások is kedveznek az egyre nagyobb méretű élelmiszerpazarlásnak. 

Komoly problémát okoz, hogy a mezőgazdasági termelők általában jóval több növényt termelnek, mint amennyire szükség lenne. Részben emiatt lehetséges, hogy az elpazarolt élelmiszerek kibocsátásának éghajlatváltozásra gyakorolt hatása 400 ezer gépkocsi széndioxid-kibocsátásával egyenlő mértékű.

Egyes kutatók szerint jelentősen javulna a helyzet, ha a fogyasztók tudatosabbá válnának, és nagyobb mértékben törekednének a "fenntartható vásárlásokra". Így megfelelő igény lenne a jó minőségű, de esetleg kissé "csúnya", nem tökéletes zöldségek, illetve gyümölcsök iránt is.

Emellett a kereskedők nagyobb mértékben használhatnák fel a torz és a hibás termékeket apróra vágott vagy feldolgozott formában. Megoldás lenne az is, ha jótékonysági célokra értékesítenék a boltok szerint nem eladható zöldségeket vagy gyümölcsöket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?