Egyre nagyobb a baj! - Újabb pestises vaddisznókat találtak

agrarszektor.hu
Újabb három elhullott vaddisznóból származó mintában mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) fertőzöttséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Rövid időn belül így már ötre emelkedett az ASP miatt elpusztult és megtalált állatok száma. Az ASP-re hivatkozva egyre több ország tiltja ki a magyar sertéshúst.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki, ezúttal három elhullott vaddisznóból származó mintában - írja közleményében a hatóság. Ezzel az esettel már ötre nőtt azoknak a vaddisznóknak a száma, amelyekben azonosították a kórokozót. A most megtalált állatok mind egy helyszínről, a Heves megye Pálosvörösmart település közeléből származnak, amely az eddigi ASP esetektől körülbelül 2,5 km-re, a különösen ellenőrzött területen belül található. A laboratóriumi vizsgálatok május 1-jén igazolták, hogy a három állat ASP fertőzés következtében hullott el.

Ahogy azt agrárszektor.hu már korábban megírta, április 21-én szintén Heves megyében bukkantak az első afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra Magyarországon. A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, a vírus azonban súlyos gazdasági károkat okozhat.

A Nébih tájékoztatása szerint a korábban elrendelt intézkedéseken túl újabb korlátozások bevezetésére továbbra sincs szükség. Ugxanakkor felülvizsgálják az ország egyes területeinek ASP kockázati besorolását.

Az ASP-vel fertőzött vaddisznótetemekre hivatkozva Ukrajna is kitiltotta piacáról a Magyarországról származó sertéshúsokat és sertés eredetű termékeket. Korábban már Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr és Dél-Korea hozott hasonló intézkedést a magyar termékekkel szemben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?