Kitört a pánik az olaszoknál a sertéspestis miatt: szigorítás jöhet a magyar erdőkben?

Kitört a pánik az olaszoknál a sertéspestis miatt: szigorítás jöhet a magyar erdőkben?

agrarszektor.hu
Olaszország két északi tartományában, Liguriában és Piemontban betiltották az erdei kirándulásokat, a gombaszedést, a vadászatot, de még a kerékpározást is, miután elhullott vaddisznók tetemében azonosították az afrikai sertéspestist. Noha Magyarországon jelenleg is hatályban vannak a sertéspestis terjedésének megelőzését szolgáló járványvédelmi intézkedések, hazánkban nem várhatóak olyan drasztikus lépések, mint az olaszoknál.

A hét elején robbant be a hír, hogy Olaszország északi régiójában, Liguria és Piemont tartományokban afrikai sertéspestist mutattak ki elhullott vaddisznókban. A hírre a római egészségügyi tárca azonnali és drasztikus lépést hozott: az érintett területeken megtiltották a lakosságnak a vadászatot, a gombaszedést és az erdei kirándulásokat, abban bízva és reménykedve, hogy a betegség nem terjed át a két legnagyobb sertéstenyésztő tartományra, Lombardiára és Emilia-Romagnára, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon jelenleg is hatályban vannak a sertéspestis terjedésének megelőzésére hozott járványvédelmi intézkedések: a fertőzött területeken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelemfelhívó táblákat helyezett ki, de a hatóság minden lehetséges fórumon figyelmezteti az erdőben kikapcsolódni vágyókat a helyes magatartásra, valamint a járványmegelőző intézkedések, így például a lábbelik, sporteszközök fertőtlenítésének szükségességére - írta meg hvg.hu a Nébih tájékoztatása alapján. A hatóság jelezte, hogy a jelenleginél szigorúbb korlátozó intézkedések bevezetését egyelőre nem tervezi.

Noha az afrikai sertéspestis vírus az emberre nem veszélyes, a felelőtlen emberi magatartás döntő szerepet játszhat a betegség terjesztésében. A vaddisznó elsődleges élőhelye ugyanis az erdő és a hozzá közvetlenül kapcsolódó mezőgazdasági területek, ezért az erdei sportokat űző személyek - közvetve vagy közvetlenül - nagyobb eséllyel érintkezhetnek élő vaddisznóval, esetleg vaddisznótetemmel. Emellett pedig, ha a fertőzött területet nem megfelelően letisztított kerékpárral, ruházattal hagyják el, fennáll a kockázata annak, hogy a kórokozó rövid idő alatt nagy távolságokra is eljuthat.

Az ASP vírusának jelenlétét Magyarországon először 2018. áprilisában egy Heves megyében talált vaddisznótetemben igazolta a Nébih laboratóriuma, innen terjedt tovább a betegség az ország egyéb területeire, például az ország északi, északkeleti részére, azaz Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékbe. A betegség azóta is jelen van az Északi-középhegység területén, amihez hozzájárul az is, hogy ezen a területen igen sok vaddisznó él.

A Nébih tájékoztatása szerint a járvány terjedése az elmúlt másfél évben lelassult, átlagosan kevesebb mint heti tíz új megbetegedést azonosítottak Magyarországon. Bár a vírus jelenleg elsősorban a már fertőzött területen belül terjed, az is előfordulhat, például Pest megyében, hogy hosszú szünet után újra pozitív esetekkel találkozhatnak.

Az Olaszországban elrendelt korlátozásokhoz hasonló intézkedések tehát egyelőre nem várhatóak hazánkban, ám az afrikai sertéspestis olaszországi felbukkanásának hatásai Magyarországon is érezhetőek lesznek. A vírus olaszországi megjelenését követően ugyanis az olasz sertés nagy vásárlójának számító Kína importtilalmat rendelt, így az ottani, Európában ragadó készletek lenyomhatják a nálunk is irányadó európai felvásárlási árakat. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint emiatt tovább csökkenhet a sertéshús amúgy is nyomott ára. Előfordulhat, hogy ebből a vásárlók a hatósági ár miatt nem fognak sokat érezni, de a tenyésztőkre annál nagyobb hatással lesz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 13. 14:03