Magasabb adó a silány minőségű szörpökre és lekvárokra

agrarszektor.hu
Magasabb adó vár az alacsony gyümölcstartalmú lekvárokra és szörpökre - jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A VM kedden kiadott közleménye szerint magasabb adó kivetését tervezik többek közt a 35 százaléknál alacsonyabb gyümölcstartalmú lekvárok esetében, mert ezek a köznyelvi használattal ellentétben nem nevezhetőek lekvárnak. A szaktárca bízik abban, hogy a kezdeményezés és a népegészségügyi termékdíj együttes bevezetésével fellendül a magyar gyümölcstermelői ágazat. 

A közlemény kitér a VM azon kezdeményezésére is, melynek értelmében megemelték az aromás szeszes italok jövedéki adóját. Kivételt képez a sör, a bor, a pezsgő és a minőségi szeszesitalok esetében, hiszen ezeknél csak 5 százalékos volt az adóemelés.

A tárca nagy hangsúlyt fektet a fogyasztók egészségvédelmére és a silányabb minőségű termékek visszaszorítására, ezért tervezi most magasabb adóval sújtani a kevés gyümölcstartamú szörpöket és lekvárokat is, támogatva a helyes táplálkozási szokásokat. 

További cél a helyi termelés és az élelmiszerbiztonság megerősítése, valamint a magyar mezőgazdasági termékek támogatása - írja a gazdaság.ma.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!