MENÜ

Stresszoldás és regeneráció szántóföldön: a megfelelő válasz humin-és fulvosavas növénykondicionálók

2019.06.11.

Az évente egyre sűrűbben és nagyobb mértékben jelentkező szélsőséges és gyakran káros időjárási hatások a termelés eredményességét veszélyeztethetik. Térségenként extrém mértékű a szárazság, aztán nagy mennyiségű csapadék hullik rövid idő alatt (lásd. 2019. március-május), esetlegesen jégesővel párosul, gyakoriak a hidegbetörések, veszélyes mértékű lehet az UV-sugárzás. Ezen káros abiotikus és biotikus stresszhatásokra a növények bizonyos mértékben felkészíthetők, illetve hatásuk mérsékelhető. A kezelések alappillére a humin és fulvosav alapú növénykondicionálók használata.

 

 

Kukorica tekintetében hideg stresszről akkor beszélhetünk, amikor napokon keresztül az éjszakai hőmérséklet 6-8 °C fok alatt van és napközben sem emelkedik 18 °C fölé. Ennek következtében a gyökér nem képes felvenni a hideg talajból a foszfort. A növények fejlődése, növekedési sebessége lelassul, bizonyos hibridek mutatják a korai hideghatásra utaló lila elszíneződést (1.kép). Ezen időszakban a stresszhatás feloldható humin-és fulvosav tartalmú készítmény, kombinálva emelt foszfortartalmú lombtrágyával kijuttatásával (2.kép).

 

huminisz-1-2-kepek

1. kép: Relatív foszforhiány tünete | 2. kép: A kezelés hatása 3 héttel később humin-és fulvosavas termék + emelt polifoszfát tartalmú P-lombtrágya alkalmazásával (Balatonmagyaród, 2018)

 

A jégverés okozta mechanikai sérülés hatására csökken a levélfelület. A mértékétől függően komoly negatív hatással lehet a növény további vegetatív, generatív részeinek a fejlődésére és a termés képződésre (3.kép). A jégverést követően a kukorica korai, 6-8 leveles fenológiai fázisban kevésbé érzékeny és gyorsan regenerálódik, mint később pl. a címerhányás és a virágzás időszakában. A gyógyulási időszak lerövidíthető, a növény regenerációs folyamatai felgyorsíthatók és a terméskiesés minimalizálható humin-és fulvosav tartalmú növénykondicionáló készítmény és magnézium lombtrágya kijuttatásával (4.kép).

 

huminisz-3-4-kepek

3. kép: Jégverés okozta kár | 4. kép: A kezelés hatása betakarítás előtt humin-és fulvosavas termék + EDDHSA kelatizált Mg lombtrágya alkalmazásával (Nagykanizsa, 2018)

 

Különböző hatásmechanizmusú herbicidek alkalmazása a szántóföldi növénytermesztés elkerülhetetlen eleme. Bizonyos körülmények együtthatása révén a legkörültekintőbb odafigyelés mellett is kialakulhat fitotoxikus hatás (5.kép) A növények fejlődése lelassul, ami termőképesség csökkenéshez vezetet. A humin-és fulvosavas készítmény alkalmazása, kombinálva magnézium lombtrágyával mérsékli a stresszhatást és felgyorsítja a regenerációt (6.kép).

 

huminisz-5-6-kepek

5. kép: Herbicid felverődés okozta perzselés tünet | 6. kép: Kezelés hatása 3 héttel később (Iharosberény, 2016)

 

A talaj magas aktív mésztartalma mellett, huzamosabb ideig tartó szárazság vagy hirtelen lezúduló nagymennyiségű eső relatív vashiányt okozhat (7.kép). Tünetként sárga, klorotikus levélsárgulás jelentkezik, azaz csökken a klorofill-tartalom és az asszimiláció. Humin-és fulvosavas növénykondicionáló és EDDHSA kelatizált vastartalmú lombtrágya hatására a tünetek jelentősen mérséklődnek.

 

huminisz-7-8-kepek

7. kép: Relatív vashiány borsóban | 8. kép: A kezelés hatás két héttel (Dunapataj, 2018)

 

A humin-és fulvosav alapú készítmények használatával helyreállítható a sejtek természetes kémiai egyensúlya, harmonizálni és aktiválni lehet a növényélettani folyamatokat. A fenti üzemi kezelések eredményei is jól szemléltetik, hogy stresszfaktorok hatása kezelhető, akár ki is védhető a növény kondíciójának javításával.

Pais István, Vaszily Zsolt
Huminisz Kft.
www.huminisz.hu