MENÜ

Energiahatékonyság, vagyis a rezsicsökkentés továbbgondolása

2013.12.11.

Az utóbbi idszakban több fórumon is hallható volt, hogy Magyarországon a megújuló energiák részaránya a teljes energiafelhasználásban meghaladta a korábban kitzött célokat, az ország jól teljesít az energetikai vállalások tekintetében. Vajon valóban így áll a helyzet?

A közel múltban több konferencián is elhangzott, hogy a megújuló energia szektorban elért eredmények tekintetében, hazánk egyáltalán nem áll rosszul. A legújabb adatok szerint a megújulók részaránya 2012-ben elérte a 9,3 százalékot szemben a kitűzött 7,6 százalékos céllal. Az eredmény különösen annak ismeretében kiváló, hogy ezt a szintet 2016-ra kellett volna teljesítenünk. Az elemzők szerint Magyarország a továbbiakban is tartja a megújulók arányának hasonló ütem bővítését.

A Kormányzat egyik legjelentősebb és kétségkívül legnépszerűbb intézkedése a lakossági energiafelhasználás költségeinek visszafogása, vagyis a rezsicsökkentés. A direkt beavatkozásnak azonban nyilvánvalóan megvannak a maga közgazdasági, politikai és matematikai korlátai: bizonyos szint alá nem csökkenthet, hiszen az energia továbbra is pénzbe kerül. Egyedül annak az energiának lehet akár a teljes költségét megtakarítani, amit nem használunk el, vagyis az adott teljesítményhez (ftés-htés, ipar, közlekedés, stb.) modernebb eszközökkel, technológiákkal kevesebb energiát használunk fel. Ezt hívjuk energiahatékonyságnak. Magyarországon köztudottan pazarlóan bánunk a nemrég még túl olcsó, ma már igencsak drága energiával. Itt még nagyon sok a teendő, és ez lehet a rezsicsökkentés jövbeli tartaléka, továbbfejlesztésének, csökkentésének lehetősége.

Hogyan gondolkodnak errl a szakemberek, felels szakpolitikusok, döntéshozók, egyéni és közösségi, illetve céges felhasználók? A témában szinte kivétel nélkül mindenki érintett, teszünk-e eleget, vagy tehetnénk-e többet, a jelenlegi helyzet javítása céljából egy kedvezőbb jövő érdekében?

A válaszokat az érdeklődők a RENEXPO® Central Europe 8. nemzetközi energetikai szakkiállításon kaphatják meg, amely 2014-ben ismét kiemelt szakmai támogatottságot élvez. A rendezvény fő partnerei lesznek a 2014-ben is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal.

A rendezvény a kutatásfejlesztési eredmények, ezen belül kiemelten a megújuló energia és energiahatékonyság területének vezet szakmai rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt években. A rendezvény az innovatív termékek és technológiák bemutatkozási lehetőségét kínálja egy magas színvonalú kiállítás és több szakmai konferencia keretében a piaci szereplők, gyártók, tervezők, kutatók és szolgáltatók számára.

A kiállítás a résztvevők visszajelzései alapján, valamint a piaci igények és nemzetközi trendek ismeretében 2014-ben elhagyva a szombati lapossági napot, hétköznap lesz látogatható, ezzel is fokozva az esemény szakmai jellegét.

Az évente mintegy 90-120 kiállítót felvonultató kiállítás mellett több rangos nemzetközi és hazai konferencia és workshop is helyet kap hazai és nemzetközi energetikai szakpolitika, biogáz, biomassza, napelem, napkollektor és fűtéstechnika, finanszírozási és energiahatékonysági lehetségek témában.A fókusztémákról, megrendezésre kerül programról részletesen olvashat a www.renexpo.hu weboldalon.

Kapcsolat:

Zsótér Gabriella

REECO Hungary Kft.

Tel: 06-1-213-4241

zsoter@reeco.hu

www.renexpo.hu

Röviden a REECO-ról:

A nemzetközi REECO csoport központja Németországban található és több európai városban rendelkezik irodákkal, mint Brüsszel/Belgium, Salzburg/Ausztria Varsó/Lengyelország Novi Sad/Szerbia és Arad/Románia. A REECO csoport által szervezett kiállítások és konferenciák évente 50.000 szakért találkozását teszik lehetővé, akik mintegy 70 országból érkeznek.