MENÜ

A Syngenta két milliárd dollárt fektet be a fenntartható mezőgazdaságba

Agro Napló 2019.10.24.

A következő öt évben kétmilliárd dollárt költ a Syngenta arra, hogy segítsen a termelőknek a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentésében – jelentették be október második felében Baselben.

A Syngenta közlése alapján a növényvédőszereket és vetőmagokat előállító vállalat biztosítja a forrást új fenntarthatósági céljainak eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy a vállalat minden évben két új technológiai áttöréssel lép a piacra, csökkentve és ellensúlyozva ezekkel a mezőgazdaság hatását a klímaváltozásra. A cég így kívánja elősegíteni, hogy a világ élelmiszer-ellátása a bolygó környezeti korlátait figyelembe véve, fenntarthatóan valósuljon meg – ez utóbbi elhatározást Erik Fyrwald vezérigazgató közölte a legutóbbi NewYork-i Fenntarthatósági Csúcstalálkozón.

 A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a fenntartható mezőgazdálkodást célzó kutatás-fejlesztési befektetés mellett a vállalat 2030-ra a felére csökkenti saját szénalapú szennyező kibocsátását (karbon-intenzitását), hozzájárulva ezzel a párizsi klímaegyezmény célkitűzésének megvalósításához. A Syngenta ez irányú elkötelezettségét a Science Based Targets initiative (SBTi) hitelesítette és ellenőrzi – tette hozzá.

„A mezőgazdaság globálisan élen jár a klímaváltozás kezelésére irányuló erőfeszítésekben” – mondta Erik Fyrwald, és ismertette: „a Syngenta felgyorsítja az innovációt, hogy jobb és biztonságosabb megoldásokat találjon az emberiség kihívásaira, amilyen a klímaváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése.

Rámutatott: „ezek nem pusztán szavak. Valódi akció, amely meghatározza, hogyan segítsünk a termelőknek megküzdeni a klímaváltozással, és csökkentsük a mezőgazdaság szerepét a világ üvegházhatású gázkibocsátásában.”

A kétmilliárd dollárt olyan, egyértelmű előnyöket vagy technológiai áttörést jelentő programokra fordítja a vállalat, amelyek előrelépést hoznak a mezőgazdaság fenntarthatóságában, például a földhasználat, a talaj egészsége, illetve az integrált növényvédelem terén.

A The Nature Conservancy (TNC) természetvédelmi szervezet és a Syngenta sokrétű együttműködés keretében dolgozik azért, hogy olyan fejlesztések, újdonságok szülessenek a mezőgazdaságban, amelyek egyszerre szolgálják a termelők javát és vannak pozitív hatással a környezetre is. Az együttműködés fókuszában a talaj egészsége, az erőforrás-hatékonyság és az élőhelyek védelme áll világszerte.

Sally Jewell, a TNC vezérigazgatója szerint: „ahhoz, hogy a természetvédelemben lényegi változást lehessen elérni, határozott lépésekre van szükség az üzleti szektor részéről. A vállalatok egyre inkább felismerik a klímaváltozás okozta kockázatokat és a fenntartható működést jelentő előnyöket. A TNC pedig szívesen segít az üzleti gyakorlat átalakításában tudományos és szakértői hátterrel. A Syngenta innovációs befektetése fontos lépés egy olyan jövő irányába, ahol az emberek és a természet együtt fejlődnek.”

„Az igen kedvező, hogy a Syngenta a kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzését a Science Based Target kezdeményezéssel érvényesíttette. A klímaváltozás elleni harcban létfontosságú az agrárszektor iránymutatása, és ezen célkitűzések vállalásával a Syngenta biztosította magának az utat egy jövőálló növekedés irányába.” – jegyezte meg Cynthia Cummis, a World Resources Institute (WRI) klímaszakértője.

Ezek a célok részét képezik a Syngenta idén bejelentett, az innovációt felgyorsító vállalásának, annak érdekében, hogy a vállalat hatékonyan tudja támogatni a termelőket az egyre növekvő, a klímaváltozás, a talajerózió és a biológiai sokféleség csökkenése okozta kockázatok kezelésében. A vállalat évente tesz majd közzé független szervezet által ellenőrzött jelentést arról, hogy miként halad a célok teljesítésével. A bejelentést 150 érintettekkel folytatott párbeszéd és kerekasztal beszélgetés előzte meg világszerte, amelyet a vállalat vezetői figyelembe vettek a befektetési irányok meghatározásakor – olvasható a Syngenta ismertetőjében.