Zöld-ajánlás az Agro-ökológiai Programot választó gazdáknak

Agro Napló
2023-tól megváltozik a területalapú támogatások rendszere és megjelenik egy új támogatási forma az Agrár Ökológiai Program (AÖP), amelynek célja a környezeti és természeti értékek megőrzése.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szeretne segíteni a választásban. Ezért felhasználva a korábban kapott meghatalmazással elérhető támogatási és térinformatikai adatokat, egy algoritmus segítségével a NAK ajánlást készített azokra az AÖP előírásokra, amelyek illeszkednek a gazdaság környezeti jellemzőihez.

A zöld-ajánlásban javasolt gyakorlatok a KAP Stratégiai Terv környezeti teljesítménye és indikátor vállalásai teljesítése szempontjából kerültek meghatározásra tekintettel arra, hogy ha ezek a vállalások nem teljesülnének a vállalt mértékben, akkor Magyarország jelentős volumenű pénzügyi szankciót kockáztat. A kiajánlást egy algoritmus határozza meg – amely a KAP Monitoring IT fejlesztés keretében, állami adatbázisok (IIER és MePAR) alapján készült – azokra az AÖP vállalásokra, amelyek megfelelhetnek adott gazdálkodó gazdasága környezeti jellemzőinek, ezáltal segíthetik a gazdálkodót a döntéshozatalban.

Az ajánlás meghatározása a talaj, víz, biodiverzitás tematikus fedvénycsoportokkal történt a gazdaságok területének összemetszése alapján, kizárólag szántó művelési ágra​ vonatkozóan. A gyep és ültetvény művelési ágra területi meghatározottságtól függetlenül csak a megjelölt gazdálkodói előírásokat javasoljuk​. Az adott gazdaság érintettségének megállapításához minden gazdaság esetében meghatározásra kerül a talaj, a víz és a biodiverzitás szempontjából érintett rész, a szántóterületek vonatkozásában (érintettség szempontjából a gazdaság tábláinak középpontja volt a meghatározó)​. A különböző szempontok szerint érintett szántóföldi táblák összterületének a teljes gazdaság szántóföldi területéhez történő viszonyítása tette lehetővé a környezeti érintettség mértékének meghatározását​. A környezeti érintettség mértéke szempontjából az országos átlaghoz való viszonyítás az irányadó​ miszerint egy gazdaság talaj, víz, vagy biodiverzitás szempontjából akkor meghatározott, ha valamely környezeti tényezőt tekintve az érintett szántóföldjeinek aránya meghaladta az adott tényezőre jellemző országos átlagot​. Azokban az esetekben, amikor egy gazdaság több környezeti tényező tekintetében is az országos átlag felett érintett, priorizálás lehetséges az érintettség tekintetében​. Végeredményben a gazdaság szempontjából az a környezeti tényező került kiválasztásra, melynek térbeli lefedettségének mértéke a leginkább meghaladja az adott környezeti tényező országos átlagértékét​ – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.

A különböző érintettségek szerint az általunk elérhető adatok alapján a környezeti szempontból hatásos előírások:

Táblázat: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

A NAK kéri, hogy ügyeljenek arra, hogy az előírások választását számos más, az igénylő gazdaságára jellemző egyéb adottság is befolyásolhatja (pl. ÖKO vagy AKG támogatás igénylése, Natura 2000 hálózattal való érintettség), ezért a vállalásokat ezek ismeretében érdemes megtenni.

Az új támogatási formáról szóló információkért keresse fel a NAK honlapját, ahol a www.nak.hu/kap-2023-2027 aloldalon minden fontos tájékoztató megtalálható, és vegye fel a kapcsolatot falugazdászával.

Az Agro-ökológiai Program keretében választható gyakorlatok listája és a hozzájuk tartozó pontszámok (a részletes előírások megismerése érdekében keresse a NAK egyéb tájékoztató anyagait.)

 Táblázat: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!