Vízválasztó év lesz az idei a sütőiparban

Agro Napló
Bár a múlt év végén még harmincszázalékos kenyéráremelést jósolt a szakma, ma annak is örülnének, ha a néhány helyen megvalósult 10-12 százalékos drágulás általánossá válna – olvasható a NAKlap márciusi számában.

A sütőipar jövője szempontjából elengedhetetlen, hogy az elmúlt öt évben változatlan áron kínált termékek ára elmozduljon felfelé – nyilatkozta a NAKlapnak Septe József. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint a kötelező minimálbér-növelés elkerülhetetlenné teszi az áremelést a sütőiparban. Az elnök decemberben még arról beszélt, hogy általánosságban 30 százalékkal kellene emelni a sütőipari termékek árát. A szakember szerint  ugyanis legalább ekkora drágulás kellene ahhoz, hogy az ágazatban működő vállalkozások levegőhöz jussanak.

– Amellett, hogy az áremelés segítene életben tartani a sütőipart, hozzájárulhatna ahhoz, hogy az elmúlt években rendre 1-2 százalékos haszon emelkedjen az ágazatban – emelte ki. Ebből tudnák kitermelni a vállalkozások a korábban rendre elmaradt fejlesztéseket.

Septe József szerint nagy szükség lenne a technológia megújítására, logisztikai beruházásokra, új teherautók vásárlására, ahogyan a bővülő profitból juthatna a sütőipari szakboltok létrehozására is. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy a magyar sütőipari vállalkozásoknak sokkal nagyobb és színvonalasabb szakbolthálózatra lenne szükségük. A Pékszövetség szerint ugyanis ez lehet a legjobb eszköz, ami segíthet felvenniük a versenyt az albán pékségekkel és a multinacionális üzletláncokkal szemben. A tapasztalatok egyelőre azt mutatják, hogy csupán néhány boltban, s abból is csak a kisebb kereskedelmi egységekben sikerült keresztülvinni az áremelést. A tervezett 30 százalék helyett pedig jó, ha 10-12 százalékkal drágultak a kenyerek. A kisebb boltokban viszonylag könnyen egyezségre jutottak az üzletvezetőkkel, a multinacionális üzletláncokba viszont ma is változatlan áron szállítanak.

Septe József szerint ebben a helyzetben nehéz döntés előtt állnak a pékségek vezetői: vagy leállítják a szállítást, ezzel pedig csökkentik a termelésüket, vagy vállalják, hogy veszteséget termelnek.

– Az idei minden bizonnyal vízválasztó év lesz a sütőiparban, ha a helyzet nem változik, több vállalkozás is csődbe mehet – hívta fel a figyelmet.

Az év elején a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is összehívott egy egyeztetést a kiskereskedelmi láncok és a Pékszövetség között, bár konkrét eredményekről egyelőre nem lehet beszámolni, a tárgyalások elindultak a sütőipari szereplők és az üzletláncok között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új csúcson az infláció: 25,7%

Új csúcson az infláció: 25,7%

Az idén januárban a fogyasztói árak átlagosan 25,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pént...

Átadták az idei kenyérverseny díjait

Átadták az idei kenyérverseny díjait

Ismertették a Magyar Pékszövetség IX. termékversenyének díjazottjait. Az idei nyerteseknek – az augusztus 20-át megelőző napon – a szövetség fennállás...

Nem épül fel az óriási tojófarm

Nem épül fel az óriási tojófarm

Termelői összefogással és a helyiek közreműködésével derítették fel és akadályozták meg azokat a nagy ívű, német befektető által tervezett beruházások...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!