MENÜ

Vízügyi szakemberek: Az agrárpolitikán kellene változtatni az aszály leküzdéséhez

Agro Napló 2022.08.22.

A hazai szántóföldek közel felét érinti a mostani aszály, miközben a területeknek csak néhány százalékát öntözik. A megoldás azonban nem feltétlenül ez – nyilatkozta Sirkó Zoltán kertészmérnök.

 

Ötven éve nem tapasztaltak a mostanihoz hasonló mértékű szárazságot Magyarországon. A víz nem csak a tavainkból és folyóinkból tűnik el, hanem a termőföldjeinkről is. Egymillió hektárt érint a szárazság, ami a hazai szántóföldek közel fele.

Az ország jelentős részén akkora az aszály által okozott kár, hogy sok gazdának a betakarítással már nem lesz gondja. A probléma megoldását sokan sokféleképpen képzelik el. A kormány az öntözéses gazdálkodás mellé tette le a voksát, de öntözni jelenleg a termőföldjeink csupán 2 százalékát lehetséges, óriási költséges beruházások után is 6 százalék körülre bővíthető az arány. Sok vízügyi szakember szerint azonban tévút az öntözésfejlesztéstől várni a megoldást – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Lenne módszer, amivel a többség számára is kezelhetőbb lenne az aszály, de ehhez újra kellene gondolni a teljes agrárpolitikát – kérdés, erre mennyire nyitott a kormány. Az agrártárca mindenestre épp a HVG cikkének megjelenése előtt jelezte: kibővíti a támogatások körét új megoldásokra is az aszály elleni harcban.

Hogy mindez mire lehet elég? Ez is kiderül a HVG videójából.

 

Videó: Youtube/HVG Videó

 

(Forrás: HVG)