MENÜ

Ültetvénytelepítési pályázatot tervez jövőre az Agrárminisztérium

Agro Napló 2020.11.16.

Az Agrárminisztérium (AM) a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásait felhasználva 2021 tavaszán egy új, ültetvénytelepítést támogató felhívás megjelentetését tervezi – jelentette be november elején az agrárminiszter.

 

Nagy István jelezte: a mezőgazdaságon belül meghatározó a szerepe a gyümölcs- és gyógynövénytermesztésnek, mivel az embereket  friss termékekkel látja el, és az élelmiszer-, valamint a feldolgozóipar számára alapanyagot biztosít. Az egyre növekvő piaci kereslet kielégítéséhez elengedhetetlen a hazai termelési kapacitás korszerűsítése és bővítése.

A szaktárca célja, hogy hazánkban olyan ültetvények jöjjenek létre, amelyek – erősítve a termelők versenyképességét, és jövedelem-biztonságát – magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek.

A politikus elmondta: a tervezett felhívás alapvetően új gyümölcs- és gyógynövénytermő ültetvények telepítésére, és az ültetvényekhez tartozó öntözőrendszer kiépítésére kínál majd lehetőséget. Várhatóan a káros éghajlati hatások csökkentését, illetve kivédését lehetővé tevő, az ültetvényekhez tartozó jégvédő háló kialakítása és a fagyvédelmi rendszerek beszerzése, kiépítése, továbbá egyes, a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzése is támogatott lesz ugyanezen pályázaton belül, egységben kezelve az ültetvény megvalósításával összefüggő beruházási elemeket.

Az agrártárca vezetője a korábban megjelentetett, ültetvénytelepítést segítő támogatási programokhoz képest alapvető változást közölt. Ezek szerint a termelők az ültetvénytelepítési támogatást az érintett területre eső egységköltség alapú támogatás formájában kapnák, vagyis az elnyert összeg ültetvénytelepítésre eső részével a jövőben nem kellene számla alapon elszámolni.

Ez a tervezett változtatás jelentősen csökkenthetné a termelők adminisztrációs terheit, ezzel együtt gyorsabb kifizetést tenne lehetővé. Az új típusú támogatás kialakításának részleteiről a szakmai háttérmunka már elkezdődött, és a minisztérium az Európai Bizottsággal is megkezdte a tárgyalásokat.

A minisztérium szándéka, hogy a mostani tervek szerint a jövő év tavaszán megjelenő felhívás alapján – a támogatói döntések majdani meghozatalát követően – akár már a 2021 őszi telepítési szezonban elindulhatnak az új ültetvények telepítési munkái. További részletek a szakmai döntéseket követően állnak majd rendelkezésre – mondta a miniszter. 

Hozzáfűzte: az érintett gazdálkodói kör számára azonban az átgondolt tervezés lehetősége és a szaporítóanyag biztosításának időigénye miatt a pályázat megjelentetésének szándékát már most fontosnak tartotta a tárca jelezni.