Tovább emelkedtek a tejárak

Agro Napló
További áremelkedésben bíznak a tejtermelők – írta a Világgazdaság. Ugyanis az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint egy év alatt jelentősen nőtt a nyerstej ára.

Decemberben is folytatódott az áremelkedés a tejpiacon, és 88,65 forintra nőtt a tej kilónkénti termelői ára, ami a novemberihez képest 6, az egy évvel korábbihoz viszonyítva viszont 13 százalékos növekedést jelent; ezzel a termelők többsége elérte a fedezeti pontot – írta az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataira hivatkozva a hétfői Világgazdaság.

Az AKI ugyanakkor azt is jelezte, hogy a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál még mindig 18 százalékkal magasabb, 104,67 forint volt, de 2016 áprilisa óta először csökkent az előző havihoz viszonyítva. A 2015 decemberihez képest viszont még mindig 31 százalékkal volt magasabb. A belpiaci konszolidáció jele ugyanakkor, hogy a kivitel mennyisége is éppen ilyen arányban csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tették hozzá.

Az áremelkedés végigfutott a termékpályán: a trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 19 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss fejé pedig 10 százalékkal nőtt decemberben az előző év utolsó hónapjában mérthez képest. Ugyanakkor a fogyasztókhoz mérsékeltebb áremelkedés jutott el, a KSH adatai szerint a trappista bolti ára 6, a 2,8 százalékos friss tejé pedig 1 százalékkal nőtt – írták.

– Tizenkilenc hónap veszteség után tavaly év végén sikerült önköltségi áron eladni a nyerstejet – számolt be a Világgazdaságnak Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. Az évi 10 millió liter tejet termelő cég júniusban még csak 62-64 forintért értékesítette a tejet, novemberben viszont már elérték a 85 forintot. Mivel Bicskén Hegedűs szerint a magyarországi átlagnak megfelelő 105 forintért állítanak elő egy kilogramm tejet, ez az ár a 20 forintos támogatással együtt jelentette azt, hogy elérték a fedezeti pontot.

– Az emelkedő árak a hosszú idő után elapadt készleteknek, illetve az EU-ban meghirdetett termeléscsökkentési programnak köszönhetők – mondta a lapnak Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója. Utóbbiban a magyar termelők közül csupán 134-en vettek részt, és a termelés csökkentése nem több 1 százaléknál.

– Nálunk nem vágtak le teheneket, miközben például Szlovákiában 90 ezerrel csökkent a számuk – tette hozzá Mélykuti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!