MENÜ

Tizenöt százalékos rezsióradíj emelés az építőiparban

2018.11.27.

 Az eddigi 2870 forintról 3300 forintra emelkedik az építőiparban a minimális - áfa nélküli - ajánlott rezsióradíj - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

 

A szektort képviselő Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság javaslatára módosított rezsióradíj 15 százalékos emelkedésnek felel meg - írta a Napi.hu.  Az építőiparban kialakult jelentős kereslet az egyik tényező, amely szükségessé tette az óradíjemelést. Az építőipar ugyanis látványos bővülést mutatott az elmúlt időszakban. A 2016-os zuhanás után 2017-ben 30 százalékkal, az idei év első kilenc hónapjában pedig 23 százalékkal nőtt a termelés. Köszönhetően többek között az uniós forrásokon alapuló, valamint állami beruházásoknak és a lakásépítéseknek.

Közben az építőiparban foglalkoztatottak száma is jelentősen emelkedett: idén július és szeptember között átlagosan 335 ezer embernek adott munkát az szektor, ami 31 százalékos növekedést jelent ötéves távlatban, hasonlóan magas foglalkoztatásra pedig legutóbb 2006-ban és 2007-ben volt példa.

Bár sokkal több ember dolgozik az építőiparban, a kereslet miatt mégis munkaerő- és kapacitáshiány sújtja az ágazatot. A munkaerőhiányban szerepet játszik az is, hogy a piaci szereplők szerint rengeteg szakember távozott külföldre a magasabb fizetések miatt. Pedig itthon is több jut amúgy: például a lakásépítéseknél 33 százalékkal nőtt 2010-hez képest, ezen belül a munkaerőköltség 53 százalékkal nőtt. Ehhez jön még a szintén felszálló ágban lévő anyagköltség, amely közel 20 százalékkal nőtt 2010 óta.