2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi lesz a tejágazattal Magyarországon?

Agro Napló
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a magyarországi tejszektor helyzetét vizsgáló kutatást készített, melyben számos kérdést vizsgált az ellátási lánc különböző szereplőivel kapcsolatban.
Fotó: Századvég

A kutatás részeként 53 véletlenszerűen kiválasztott céget kérdeztünk meg, melyből 46 végez tejipari termelő tevékenységet, 10 pedig tejipari feldolgozó cég volt. A kutatás során továbbá 20 darab strukturált interjút készítettünk termelőkkel, feldolgozókkal, kereskedőkkel és érdekvédelmi szervezetek képviselőivel.

A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az ellátási láncban tapasztalható, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők közötti egyenlőtlenségek, valamint a munkaerőhiány és az energiaválság jelentős problémákat okoz az ágazatban működő vállalkozások számára.

A kutatásban résztvevő termelők úgy látják, hogy az értékesítendő árucikk egységárát a feldolgozók határozzák meg, vagyis a termelők azt tapasztalják, hogy ki vannak szolgáltatva a feldolgozói szektornak. Hasonló a helyzet a feldolgozók esetén is, akik viszont a kereskedelmi szektor kapcsán érzékelnek aszimmetrikus viszonyt.

Egy másik komoly probléma a tejszektor számára az energiaválság és a magas infláció. A feldolgozószektorban végzett kérdőíves kutatás eredményei alapján 10 megkérdezettből 8 jelentős problémának látja az energiaárak emelkedését. Hasonló számok regisztrálhatók az infláció esetén is, és 10-ből 6 megkérdezett nyilatkozta azt, hogy a munkaerőhiány jelentős vagy nagymértékben befolyásolja a tejtermék-előállítást.

Ezek a kihívások pedig megnehezítik a – növekedéshez és a hatékonyabb termelési, illetve feldolgozási eljárásokhoz szükséges – fejlesztések megvalósítását.

Kedvező eredmény ugyanakkor, hogy a vizsgált vállalkozások közel kétharmada tervezi, hogy fejlesztéseket hajt majd végre a következő 2–3 évben. Míg a termelői szektor esetén az infrastrukturális és energiahatékonysági beruházások jelentik a legnagyobb prioritást, addig a feldolgozói szektor képviselői a technológiai fejlesztéseket említették a legnagyobb arányban.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

A kutatás kiemelt eredményei a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. által szervezett európai uniós szakmaközi egyeztetésen kerültek bemutatásra 2023 májusában Brüsszelben. Az eseményről készült beszámoló elérhető ide kattintva.

(Forrás: Századvég)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

Nem lesz olcsó megoldás a fatüzelés

A kormányzati intézkedések fényében úgy tűnhet, sok helyen a gáz helyett a fatüzelés lesz legkézenfekvőbb fűtési alternatíva, de a növekvő árak és az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!