MENÜ

Szlovénia szigorú intézkedéseket vezet be az afrikai sertéspestisjárvány ellen

Agro Napló 2023.10.04.

A szlovén élelmiszerbiztonsági és állategészségügyi hivatal intézkedéseket vezet be az afrikai sertéspestisjárvány (ASP) elkerülése érdekében, miután több szomszédos országban már megjelent a vírus.

 

A hivatalos közlönyben megjelent rendelet hétfőn lépett hatályba, és az egész országra érvényes. Az utasítás szerint a kültéri ólakat kerítéssel kell körülvenni, hogy megakadályozzák a vaddisznókkal való érintkezést. A hivatal szerint ez jelentősen csökkenti a járvány terjedésének kockázatát.

Az afrikai sertéspestis olyan vírusos betegség, amely ellen nincs vakcina, és nagy veszteségeket okoz a sertésállományban és a gazdaságnak. Más állatfajokra nem jelent veszélyt. Szlovéniában eddig egyetlen esetet sem észleltek – írta a hivatal a közleményében.

A szomszédos Horvátország június 23-án jelentette először az EU-tagországoknak, hogy házisertés-állományban is igazolták az ASP vírus jelenlétét, majd rövid idő alatt több tucat járványgócot azonosítottak – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az országban eddig 20 ezer sertést pusztítottak el. Továbbra is a kelet-horvátországi Vukovár-Szerémség megyében a legrosszabb a helyzet, ahol 20 járásra terjed ki a betegség. A járvány eddig 900 gazdaságot érint az ország Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával határos megyéiben.

A bezárt telepeken legkorábban 2025-ben lesz lehetséges az újbóli tenyésztés, emiatt sok gazdálkodó döntött úgy, hogy felhagynak a sertéstartással.

A horvát kormány 7,5 millió euró értékben nyújt támogatást azoknak a gazdálkodóknak, akiknek a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kellett pusztítani sertésállományukat.

 

(Forrás: MTI)