Szeptember elején újra Bábolnai Gazdanapok

Agro Napló
A soron következő, 32. Bábolnai Gazdanapok jó metszetét nyújtja, annak az innovatív technológiai háttérnek, amely a magyar mezőgazdaság számára jelenleg elérhető – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, a négynapos esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.
Fotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Feldman Zsolt a szeptember 5-8. között, az OMÉK társrendezvényeként megszervezett - főként a gépek, eszközök, berendezések bemutatását előtérbe helyező -  eseménnyel kapcsolatban kiemelte: a kormány és a  szaktárca számára is fontos, hogy a bábolnai gépbemutatón testközelből megismerhető gépek, technológiák elérhetők legyenek a gazdák számára a mindennapokban.

Ezért a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásainak több, mint 50 százalékát a beruházások finanszírozására lehet fordítani; továbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramja szintén jó lehetőséget jelent a gazdanapokon látható eszközök, gépek, berendezések beszerzésére; az AM által újraindított, 600 millió forintos forrásösszegű lízingprogram ugyancsak lehetőséget biztosít fejlesztések, beruházások finanszírozására, gépek, eszközök vásárlására.

„Így a mostani Bábolnai Gazdanapok azt a tudásintenzív, a jövőbemutató, fenntartható és versenyképes magyar mezőgazdaságot szolgálja, amit célul tűztünk ki magunk elé” – mondta az államtitkár. Hozzátéve: a mostani rendezvény a magyar agrárium kiemelkedő ünnepe, mivel a szóban forgó esemény a XXI. századi mezőgazdaság technológiáit, tudását és a mezőgazdasági gépek legjavát mutatja be Bábolnán.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt emelte ki: a NAK jelen van minden olyan rendezvényen, aminek a magyar mezőgazdaság, a hazai gazdatársadalom áll a középpontjában. Így fontosnak tartja, támogatja a Bábolnai Gazdanapokat, és az előző évekhez hasonlóan saját standdal vesz részt rajta. A kiállítás súlypontját a mezőgazdasági gépek és berendezések adják.

Ez lesz az idei év második olyan országos kiállítása, ahol a látogatók működés közben is láthatják, sőt ki is próbálhatják az erő- és munkagépeket. Emlékeztetett: az első az agrárkamara saját rendezvénye, a NAK Szántóföldi Napok – AgrárgépShow volt Mezőfalván, nagy érdeklődés mellett, több mint 20 ezer látogató részvételével. A Bábolnai Gazdanapokon is hasonlóan nagyszámú érdeklődőt várnak a szervezők - tette hozzá.

A mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő szektor világszerte. A népesség gyarapodása miatt megnövekedett élelmiszerigény, a nemzetközi versenyhelyzet és a klímaváltozás kihívásai folyamatos technológiai fejlesztést igényel és generál, ezért a mezőgazdaságban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az innovatív megoldások – mutatott rá a NAK elnöke. Jelezte: a NAK tudatosan törekszik arra, hogy az innovatív megoldások a hazai gazdák számára is ismertek, hozzáférhetőek legyenek. A magyar mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő az Európai Unióban. Ez azonban nem egy örökös állapot – mint mondta -, hanem egy pozitív folyamat, amelyért folyamatosan tovább kell dolgozni. A kormány stratégiai ágazatként kezeli az agráriumot, az agrárkamara pedig szolgáltatásaival segíti a versenyképesség fenntartását, amihez elengedhetetlen, hogy az innovatív technológiák meghonosodjanak a hazai agrár- és élelmiszergazdaságban.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezetője arról beszélt: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) hatókörét szélesíteni kívánták bel és külföldön egyaránt.  Ezért született az a döntés, hogy az OMÉK-nak az idén lesz lét társrendezvénye az egyik – ami már lezajlott – Hódmezővásárhelyen az állattenyésztési napok, míg a másikra az agrárgépészettel foglalkozóra Bábolnán kerül sor szeptemberben.

Az ügyvezető közölte: 150-200 mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó üzem működik Magyarországon, amely mintegy 8 ezer, nagyrészt vidéken élő magyar család megélhetéséhez járul hozzá. A mezőgazdasági gépgyártási ágazat rendkívül sikeres, az ágazatban gyártott eszközök mintegy 80 százalékát az exportálják. A múlt évben az a magyar mezőgépipar pozitív export-import egyenlege több, mint a 100 millió eurót – azaz több, mint 30 milliárd forintot – tett ki. Az Agro Napló kérdésére válaszolva elmondta: 2018-ban a magyarországi mezőgép-kereskedelem értéke 175 milliárd forint volt. Emellett a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók, alkatrészekre pedig mintegy 48 milliárd forintot költöttek.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója kiemelte a négynapos rendezvény megvalósítása érdekében szorosan együttműködnek az ország meghatározó szakmai szervezeteivel. Az érdeklődők a gyakorlati bemutatók mellett előadásokon vehetnek részt, például a precíziós gazdálkodással, valamint a digitalizációval kapcsolatosan szerezhetnek új ismereteket, hallhatnak a tényalapú gazdálkodás, valamint a döntés-előkészítés és döntéshozatal fontosságáról. Emellett persze családi programokkal is készülnek. Továbbá meghívtak 11 olyan ágazati szakiskolát is, amelyben kiemelt gépészeti oktatás folyik, így mintegy 600-700 diákra is számítanak a rendezvényen - közölte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult az idei AGROmashEXPO

Sikeresen zárult a hétvégén az idei 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!