MENÜ

Sok fóliasátras kistermelő került csődközelbe

2017.11.17.

Csődközeli helyzetbe kerültek a fóliasátras kistermelők, az október végi viharos szél óriási károkat okozott a megélhetésüket biztosító eszközökben – írja a Magyar Idők pénteki számában. A lap úgy tudja, a fóliasátrak mellett sok helyen a növények is sérültek, ami bevételkiesést okozott a gazdálkodóknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mintegy százmillió forintos támogatást kér a kormánytól a károsult termelők megsegítésére.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Komoly károkat okozott az október végi viharos szél a hazai kertészetekben. A legnagyobb pusztítást a fóliasátras termeléssel foglalkozó gazdaságokban végezte az orkán. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta: a kár mértéke az ország egyes területein változó, a megrongált fóliasátrak 70-80 százaléka négy megyében, Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békésben, valamint Pest megye déli részén található.

A szakembertől megtudtuk, az országban összességében 5-6 ezer termelő foglalkozik fóliasátras termeléssel. Hogy ebből pontosan hány gazdaságot ért kárt, egyelőre nem lehet tudni, az adatok összesítése folyamatban van. Ledó Ferenc szerint szerencsésebb esetben a vihar csak a fóliát fújta le a vázról, sok helyen azonban a szellőztetőket is kitépte a szél a helyükről, a helyreállítás pedig tetemes összeget emészthet fel. A fóliasátrak mellett a terményekben is kárt okozott az ítéletidő. Ahol sérült a fólia, a szél a növényeket is összetörte, ami egy-egy termelő esetében jelentős kiesést okozhatott. Jellemzően a paprika sérült, de paradicsom, saláta, karalábé és uborka is volt még a fóliasátrakban a vihar idején.

– Bár már a szezon vége felé jártunk, amikor az orkánerejű szél elérte az országot, az éves termés mintegy 20 százaléka még így is a tövön volt – jegyezte meg.

A legnagyobb probléma, hogy a legtöbb fóliasátras családi vállalkozó nem rendelkezett biztosítással. Ráadá­sul az egyébként kiválóan működő hazai Kárenyhítési alapból az uniós szabályok értelmében ingóságokra nem adható támogatás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért a minap jelezte, hogy a viharkárok miatt a kormánytól kér segítséget a fóliasátras termelők számára.

– Az október végi vihar országszerte súlyos károkat okozott a fóliasátrakban, ezzel csődközeli helyzetbe sodorva számos kistermelőt – jelezte a köztestület. Az agrárkamara vállalja, hogy az okozott károkat a falugazdászok felmérik. Ennek és a kormányzati segítségnek köszönhetően a károsult gazdák akár néhány héten belül hozzájuthatnának a fóliasátrak újjáépítését, beszerzését célzó egyösszegű támogatáshoz. A NAK előzetes becslése szerint legfeljebb százmillió forintos támogatásra lenne szüksége az ágazatnak. Emellett egy kiegészítő jellegű, kedvezményes hitel lehetőségét is szükségszerűnek tartja a köztestület.