MENÜ

Sikeres a kisüzemi pályázat

Agro Napló 2021.05.10.

Már több mint 1000 gazdálkodó nyert támogatást a kisüzemi pályázaton – közölte az agrárminiszter.

 

Nagy István arra hívta fel a figyelmet – tájékoztatott a szaktárca –, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati felhívásai között különösen nagy sikert aratott az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő felhívás. A sikert mutatja – hívta fel a figyelmet –, hogy eddig több mint ezer érintett már megkapta a pénzügyi hozzájárulás első részleteként a 11250 eurónak megfelelő 4,093 millió forintot. A támogató döntések folyamatosan születnek a következő hetekben is – közölte.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az elnyert összeget a pályázók mindazon célra felhasználhatják, ami üzleti tervük alapján fejlődésükhöz hozzájárulhat. A forrásokat így akár eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre vagy akár állatvásárlásra is költhetik a gazdálkodók.

A pályázatok második beadási üteme is eredményesen zárult, hiszen több mint 2400 pályázó nyújtott be támogatási kérelmet gazdaságának fejlesztésére – emelte ki a tárcavezető. Kifejtette, a 15 ezer eurónak megfelelő támogatást meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek igényelhetik, egy összegben öt évre.

A pénzügyi segítség feltétele, hogy a gazdálkodó tartózkodási helye, vagy székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben legyen.

Hozzáfűzte: a Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági termelők termelési- és értékesítési lehetőségeinek fejlesztését segítő pályázati csomagjának részét képező kisüzemi pályázati felhívás júniusban folytatódik. Ekkor nyílik ugyanis ismét lehetőség a támogatási kérelmek benyújtására.

Az Agrárminisztérium (AM) minden, a feltételeknek megfelelő pályázót támogatni kíván – hangsúlyozta Nagy István. A felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg.