Rendkívüli támogatás a borászatoknak az év végén az agrártárcától

Agro Napló
Másfél milliárd forint támogatást kaptak a múlt év végén azok a borászatok, amelyeknek komoly értékesítési nehézséget okozott a koronavírus-járvány vendéglátást és turizmust érintő hatása – emlékeztet az Agrárminisztérium (AM) legfrissebb éveleji tájékoztatása.

Az AM által biztosított keretösszegből összesen 846 bortermelő részére fizetett ki támogatást a Magyar Államkincstár (MÁK), aminek átlagos hektáronkénti mértéke 250 ezer forint volt.

A vendéglátásba, szállodákba vagy éttermekbe szállító családi borászatok számára komoly nehézséget jelentett még tavaly is a koronavírus-járvány. Míg 2020-ban 710, 2021-ben már 846 olyan bortermelő részesült rendkívüli támogatásban, aki saját maga, vagy kapcsolt vállalkozása szőlőterülettel rendelkezik, az ott termett szőlőt saját célra feldolgozza.

Az így előállított borászati terméket pedig a korábbi években jelentős részben a vendéglátásban, szállodák vagy éttermek (HoReCa szektor) részére, illetve közvetlenül a fogyasztók részére értékesítette. A támogatás összege tavaly és tavalyelőtt is igazodott a HoReCa szektorból és a közvetlen értékesítés korábbi arányához – olvasható a szaktárca összefogalalójában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!