2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rekordszintre dagadnak a gabonatartalékok a világban

Agro Napló
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe valamelyest csökkent novemberben. Kukoricából és rizsből soha nem látott készletekre számíthatunk – közölte a FAO.
Kukoricaszedés Kirgizisztánban, kép: ©FAO/Sergey Kozmin

Valamivel alacsonyabb kurzuson zárt a FAO élelmiszerár-index novemberben, ellensúlyozva az idei évben tapasztalt folyamatos emelkedést. A cukor árának jelentős esése dominált a pálmaolaj jegyzések növekedésével szemben, végül 0,4 %-kal lejjebb nyomva az összesített értéket.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által figyelemmel kísért öt alapvető élelmiszer alapanyag nemzetközi árából számított index még így is több mint 10 %-kal magasabb szinten van, mint tavaly ilyenkor.

A cukor nemzetközi ára majd 9 %-ot esett az elmúlt hónapban, miután a vártnál jobbnak bizonyult a brazíliai aratási szezon és az ország valutája tovább gyengült az amerikai dollárral szemben.

A növényi olajok ezzel szemben 4,5 %-kal drágultak: dél-kelet Ázsiában alacsonyabb lett a pálmaolaj-kibocsátás és hasonló a helyzet Latin-Amerikában a szójabab esetében.

A többi élelmiszercsoport ára (például a húsféléké) inkább stabil maradt. A tej és tejtermékek ára folytatta óvatos menetelését és további 1,9 %-kal emelkedett. Bőséges készletek állnak rendelkezésre a szemes terményekből, emellett Argentínában és Ausztráliában is jónak tűnik a búzatermés, így azok ára 0,6 %-kal mérséklődött.

Rekordot döntenek a gabonafélék

A FAO legfrissebb előrejelzése szerint a 2017-es szezon végére sosem látott mennyiségben áll majd rendelkezésre gabona. A most megjelent FAO Gabonakészletek és –igények gyorsjelentés 670 millió tonnára becsüli a világ gabonakészleteit – 1,4 %-kal többet, mint az előző időszakban.

A rendelkezésünkre álló búza mennyisége rekordot dönthet (238,5 millió tonna), amely növekedés nagy része Kínában, az Egyesült Államokban és Oroszországban koncentrálódik. A rizzsel kapcsolatos becsléseket 171 millió tonnára, míg más szemes terményekét, mint például az Egyesült Államokban halmokban álló kukorica, 261 millió tonnára növelték a szakértők.

A teljes globális gabonakibocsátás várhatóan 1,7 %-kal meghaladja a 2015-ös évit és így eléri a 2 577 millió tonnát. A rizs és kukorica esetében kiemelkedően jó évnek nézünk elébe.

Az alacsonyabb áraktól tartva kisebb területen vetettek búzát az Egyesült Államokban, ezzel épp ellentétes folyamatok figyelhetők meg Oroszországban, Ukrajnában, Indiában és Pakisztánban is.

Az argentin és brazil kukoricavetés ezzel ellentétben jobb megtérüléssel kecsegtet, és az időjárás is kedvez annak, így jó kilátásokra számíthat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!