MENÜ

Rekordot döntött a kaposvári cukorgyár

2018.02.05.

Rekordmennyiségű cukor készült a múlt év őszi szezonjában Kaposváron. A helyi cukorgyár összesen 994 ezer tonna répát vett át és dolgozott fel, ami 12 százalékkal haladja meg a 2016-os szintet –  írta a Magyar Idők.

 

Az előző évinél tizenkét százalékkal nagyobb területről, együttesen 15 484 hektárról takarítottak be répát 2017-ben a Magyar Cukor (MC) Zrt.-vel szerződött, jórészt dél-dunántúli termelők, így összesen 994 ezer tonna, rekordmennyiségű alapanyagot vett át és dolgozott fel a kaposvári gyár – mondta a Magyar Időknek Kovács Gergely, az MC Zrt. kereskedelmi és marketingigazgatója.

A 2017. szeptember 7-én kezdődött és a múlt szombaton befejeződött kampány során a naponként feldolgozott répa mennyisége elérte a 7000 tonnát. A megtermelt cukormennyiség többsége a hazai piacra kerül, ugyanakkor a magyarországi gyár külföldre is szállít az áruból. Az elmúlt évben annak ellenére sikerült rekordmennyiségű cukorrépát feldolgoznia a kaposvári gyárnak, hogy az időjárás nem kedvezett a termelésnek. Az ország egyes vidékein nagy kiesést okozott az aszály, csak ott számíthattak magasabb átlaghozamra a gazdálkodók, ahol elegendő volt a csapadék mennyisége.

Tavaly szeptember 30-án megszűnt a cukortermelésben a kvótarendszer az Európai Unióban. A kaposvári cégnek 2008-tól 150 ezer tonnás cukorkvótája volt. A kvóta eltörlésével a verseny élesedik az uniós cukorpiacon, számos gyár ugyanis mindeddig nem használta ki teljesen a kapacitásait. A hazai gazdálkodók esetében a termőterület növelése helyett a termelés hatékonyságának növelésével javítható a versenyképesség. A hangsúly itt is az öntözésfejlesztésen van, megfelelő rendszerek kiépítésével nemcsak a terméshozamokat, hanem a cukortartalmat is növelni lehet.