MENÜ

OGY: Terítéken a termőföld védelme és a vízkészlet biztosítása

Agro Napló 2022.11.11.

Mezőgazdasági tárgyú törvények tárgyalásával zárja négynapos ülését pénteken az Országgyűlés.

 

Elsőként, 9 órától az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre. Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is – értesült a közleményből az Agro Napló.

Az agrártermékek eredetvédelméről szóló, szintén a kormány által kezdeményezett törvényjavaslat szabályozza ezen termékek eredetmegjelöléseit, földrajzi jelzéseit, az ezzel kapcsolatos eljárásokat, valamint az oltalom alatt álló elnevezések használatának ellenőrzését és a jogsértés esetén kiszabható jogkövetkezményeket.

A képviselők lefolytatják a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások eljárási rendjéről szóló előterjesztés vitáját is. Ez a kormányzati javaslat egységesen, önálló különös eljárási rendszerben indítványozza szabályozni az európai uniós és a nemzeti forrásból folyósított támogatások igénybevételét.

Napirenden szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2021-es zárszámadása, valamint 2023-as költségvetése is.

 

(Forrás: MTI)