2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nobilis Márton: Óriási lehetőségek vannak az élelmiszeriparban

Agro Napló
A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte a korábbi 468 milliárdról 750 milliárd forintra az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta Nobilis Márton.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen, az ágazati képzőközpont megalapítása alkalmából tartott konferencián emlékeztetett, a kabinet 2010-ben döntött a szakképzés megerősítéséről, a folyamat következő lépéseként 2020-ban létrehozta a szakképzési centrumok rendszerét, amelyekben a szakemberek képzése kapott kiemelt prioritást.

Az agrároktatásba érkező fejlesztési források révén a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapjait, ezzel a tudással versenyképesen léphetnek ki a munkaerőpiacra – értékelt az államtitkár.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Nobilis Márton hangsúlyozta, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború felhívta a figyelmet arra, milyen fontos egy ország számára a mezőgazdasági önellátás, az agrártermékek saját erőből történő előállítása. Ennek az alapja azonban a tudás megszerzése, vagyis a szakképző intézményekben olyan diákok kinevelése, akik az új feldolgozóipari létesítményekben dolgoznak és megtermelik az ország számára szükséges agrártermékeket – hangoztatta az államtitkár.

Az eseményen Lévai Imre, a négy vármegyében tíz szakképző intézményt irányító Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a projektről szólva elmondta, a több mint 278 millió forint értékű, uniós támogatású programban egy ágazati képzőközpont jött létre a tiszaberceli tagintézményben – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

A beruházás során a precíziós gazdálkodás bemutatásához és oktatásához erő- és munkagépeket vásárolnak, valamint kialakítják az eszközök tárolásához szükséges infrastruktúrát. Emellett a projekt keretein belül a központ tevékenységét támogató, a munkavállalók precíziós gazdálkodást megalapozó ismereteit fejlesztő képzést is indítanak.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!