2024. október 22. kedd Elõd

AM: A magyar pezsgők visszatértek Európa élvonalába

Agro Napló
A cél a mezőgazdasági termékek értéknövelésének kiemelt támogatása és az üzemek technológiai fejlődésének segítése – jelentette ki Nagy István a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzemének alapkőletételén.
Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindig új utakat kereső magyar borászatok és borászok az agrárium zászlóshajói, hagyományt és a megújulást ötvözve, a kihívásoktól nem megriadva új lehetőségeket kutatnak. Az ágazat szereplőinek szenvedélyét, hitét és szorgalmát siker koronázza, a magyar borok és a magyar pezsgők ugyanis visszatértek Európa élvonalába, tovább erősítik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jó hírét.

Nagy István kiemelte, a Kreinbacher Birtok új pezsgőüzeme nemcsak a tulajdonosokat formálja majd, de újabb lendületet ad a térségnek, a régiónak, gazdaságélénkítő hatása messze túlmutat a pincészet határain. Új beszállítóknak nyújt lehetőséget, új munkahelyek jönnek létre, tovább erősödik a turizmus, a vendéglátás – tette hozzá. Kifejtette, az agrártárca célja, hogy a mezőgazdasági termékek értéknövelését, illetve az élelmiszeripari, beleértve a borászati fejlesztések megvalósulását támogassa. Erre a területre a Vidékfejlesztési Programban eddig mintegy 428 milliárd forintot ítéltek meg, a kifizetések összege pedig meghaladja a 143 milliárd forintot. A beruházások újabb és újabb lehetőségeket nyitnak: munkát, megélhetést, biztonságot adnak – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Fotó: Pelsőczy Csaba, Agrárminisztérium

A tárcavezető kitért arra is, hogy a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszeripart és benne külön prioritást élvez a borászati szektor, ami az agrárium egyik húzóágazata. Ezért továbbra is számítunk a magyar borászok és a magyar gazdák vállalkozó kedvére és innovatív megoldásaira – fűzte hozzá a miniszter.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelt támogatások a tanyákon élőknek!

Emelt támogatások a tanyákon élőknek!

Az Agrárminisztérium által meghirdetett „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései” című pályá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?