MENÜ

Módosult a beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatás feltétele

Agro Napló 2020.04.29.

A beruházási hitelekhez kapcsolódó kamattámogatási kérelmek még benyújthatóak, azonban a szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagép alkerete már kimerült – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

 

A szántóföldi növénytermesztéshez szükséges erő- és munkagép beszerzéséhez kapcsolódó hitelszerződések összege elérte a rendeletben meghatározott 30 milliárd forintos alkeretet. Így az erre vonatkozó kérelmek benyújtását felfüggesztik. A szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódóan a továbbiakban nem lehet erő- és munkagép beszerzésére kamattámogatási kérelmet igényelni.

A szántóföldi növénytermesztéshez kapcsolódó erő- és munkagépek listája a következő: traktorok, magajáró betakarítók, egyéb magajáró gépek, talajművelő és földmunkagépek, vető- és ültetőgépek, növényvédő gépek, műtrágya- és szervestrágya szórók, betakarító gépek, adapterek, álló- és vegyes munkák munkagépei, mezőgazdasági szállító járművek, pótkocsik - kivéve a fix bálaszállító felépítményű pótkocsikat, anyagmozgató gépek, tisztító, manipuláló- és feldolgozó gépek, növénytermelés és feldolgozás egyéb gépei, valamint egyéb majori gépek és műszerek.

A felsorolt gépeken kívül természetesen továbbra is lehet kérvényezni a mezőgazdasághoz, az erdőgazdálkodáshoz és az élelmiszeripar beruházási hiteleihez kapcsolódó kamattámogatást. A pénzügyi intézményhez kell benyújtani a kérelmeket, ezek legkésőbb ez év december 31-ig postai úton továbbítják azokat a Magyar Államkincstárhoz (MÁK).

A kamattámogatás módosításáról szóló közlemény és a szükséges mellékletek elérhetőek a NAK honlapján – olvasható a tájékoztatásban.