MENÜ

Mit jelent a bioalapú társadalom?

2018.01.17.

Már magyar nyelven is olvasható a „A biomassza-alapú gazdaság alapjai: A bioalapú társadalom” című dán kiadvány a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutató Intézet együttműködésének köszönhetően.

 

Dánia élen jár a biomasszában rejlő lehetőségek kiaknázásában. Céljuk a jelenlegi lineáris gazdasági modellről a biomassza-alapú gazdaság felé történő elmozdulás megvalósítása. A magyar nyelvre fordított, a Dán Műszaki Egyetem által készített kiadvány is a biomasszában rejlő lehetőségekre kívánja felhívni a figyelmet a biomassza sokrétű felhasználási módjának szemléletes, képekkel gazdagon illusztrált bemutatásával. Kiemeli, hogy „a biomassza alapú gazdaság különösen azáltal biztosítja a társadalmi fenntarthatóságot, hogy a biomassza alapú gazdaságban a munkahelyek rendkívül változatosak, ezért sokféle képességre és tevékenység típusra van szükség. Emellett a növénytermesztési rendszereink átgondoltabb kialakításával úgy fokozható a termelékenység, hogy közben mérsékeljük a környezeti hatásokat!”

Felismerve jelenlegi gazdasági berendezkedésünk okozta környezeti, szociális, gazdasági problémáit, egyre szélesebb körben válik egyértelművé, hogy gazdaságunk fenntarthatóbbá tétele sürgető feladatunk. A jelenlegi rendszerünk, azaz, hogy a kitermelt ásványi anyagokból legyártjuk azt, amire szükségünk van, s az így létrejövő terméket használatot követően eldobjuk hulladékot képezve egyértelműen nem fenntartható.

Mindezekből következik, hogy a körkörös gazdálkodás modelljének kiemelkedő szerepe van, hiszen az erőforrás-hatékony, hulladékmentes gazdasági rendszer megvalósításával párhuzamosan a fosszilis energiahordozóktól való teljes elszakadást vizionál a koncepció. Ezen modell szerves részét képezi a biomassza-alapú gazdaság, mint lehetséges kiút és jövőkép jelen gazdasági rendszerünkből a teljes gazdasági termelés biológiai alapokra helyezésével. Mindez magában foglalja a megújuló biológiai erőforrások termelését és azok átalakítását élelmiszerekké, takarmányokká, bio-alapú termékekké és bioenergiává függetlenül a feldolgozási technológiáktól. Ezen gazdasági modell segíti a fenntartható gazdasági növekedést, a társadalmi jóllét javulását, csökkenti a szénfüggőségünket, továbbá hozzájárul munkahelyek teremtéséhez is.

A kiadvány ide kattintva megtekinthető.